Skocz do zawartości

[648] 180 x 60 x 60, kaseciak i inne dylematy techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak ja brałem w erybce 160x60x60, szyba 12mm to zostałem poinformowany że nie ma potrzeby robić w tym wypadku wzmocnienia poprzecznego. Na moją wyraźną prośbę spinka została wklejona.

Edytowane przez Kubeq
Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2020 o 19:37, przemo-h napisał:

Witaj!

Używam tych modułów już od kilku lat. Pierwsza wersja w poprzednim zbiorniku była właśnie taka, jaką Ty planujesz, tylko zamiast kaseciaka miałem szklany filtr panelowy. Obecnie mam to zrobione w ten sam sposób, jak sugeruje to firma Back To Nature i szczerze, to nie zamienię tego już na nic innego. Musiałem do tego po prostu dorosnąć. Tym bardziej, że w okresie, kiedy ja planowałem taką filtrację, poglądy na forum były zupełnie inne. Przekonałem się do tego rozwiązania widząc bardzo często zbiornik jednego z forumowiczów i wizyta w jednej hodowli w Szwecji. Obecnie jestem tego zdania, że utrudniałem sobie kiedyś życie. Twój wybór. Każdy robi filtrację wedle własnego uznania. 

@Przemo-h jeszcze jedno pytanko - jak długo czekałeś od przyklejenia modułów do zalania zbiornika?

Edytowane przez greghor
Opublikowano
42 minuty temu, greghor napisał:

@Przemo-h jeszcze jedno pytanko - jak długo czekałeś od przyklejenia modułów do zalania zbiornika?

Dwie doby w przypadku pierwszego zbiornika. Kleiłem silikonem akwarystycznym prosto do szyby. Robiłem wtedy przemeblowanie. Po dwóch latach użytkowania odkleiłem moduły, ponieważ zbiornik wystawiłem na sprzedaż. Musiałem się nieźle napocić szpachelką, żeby je odkleić. 

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Akwarium wystartowane, woda dojrzała, a pyski mają się dobrze, ale na tym etapie pojawił mi się kolejny dylemat techniczny. Okazało się że w moich warunkach zupełnie wystarczyłyby 2 pompy po 3000l. Pompa 5000l dmucha za mocno, nawet jeśli ustawię ją na 30% mocy. Cyrkulacje mam ustawioną w ten sposób, że filtr mechaniczny ustawiony jest w lewym tylnym rogu akwarium. Woda zanim dotrze do pompy musi pokonać 2x10cm nieco ściśniętej gąpki ppi 15. Wylot z filtra dałem około 5-6 cm poniżej lustra wody, dmucha wzdłuż tylnej ściany akwarium w prawo. Filtracja biologiczna jest w module na tylnej szybie. Wylot z pompy 3000l skierowany jest po skosie na przednią szybę.

Problem polega na tym, że mechanik dmucha na tyle mocno, że nawet jeśli obie pompy ustawiałem na 30%, to co drugi dzień musiałem przesypywać piasek na prawy przedni róg, bo został on wydmuchiwany na tyle mocno, że pokazywało się dno zbiornika. Przy ustawieniu mechanika na 30, a biologa na 50% jest w miarę równowaga, ale na powierzchni wody widać naprawdę spory wir;) Rybom to nie przeszkadza, wręcz obserwuje, że lubią te podwodne strumyki. Cyrkulacja pomaga też w tym, że w zbiorniku praktycznie nie widać odchodów. Problem w tym, że akwarium stoi w sypialni i rzeczywiście bezgłośne pompy (dzięki za polecenie Kubeq) powodują "plumkanie" nieco przeszkadzające w spaniu;) Macie jakiś pomysł jak stłumić przepływ z mechanika?