Skocz do zawartości

[648] 180 x 60 x 60, kaseciak i inne dylematy techniczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie tak. Stelaż i akwarium z e-rybki. Czytałem różne opinie, ale zdecydowałem się na tą firmę, bo jako jedna z nielicznych wniesie mi akwarium do mieszkania, a inni raczej zostawiliby pod domem i dalej radź sobie sam.

Opublikowano
39 minut temu, greghor napisał:

Dokładnie tak. Stelaż i akwarium z e-rybki. Czytałem różne opinie, ale zdecydowałem się na tą firmę, bo jako jedna z nielicznych wniesie mi akwarium do mieszkania, a inni raczej zostawiliby pod domem i dalej radź sobie sam.

Czyli rozumiem, że czekasz jeszcze na baniak. Pamiętaj, że po tym jak wniosą Ci akwarium do chałupy, to weź latarkę i dokładnie przejrzyj wszystkie szyby czy nie ma żadnych rys. Oczywiście w razie gdyby były to od razu zgłaszaj to. Odnośnie samego stelaża, to nie ma on nóżek z regulacją. Będziesz musiał wypoziomować podkładając pod nóżki jakieś podkładki. Mogą być listki metalowe, z plexy czy coś podobnego. Najlepiej mieć jakąś dłużą poziomicę, tzw Łatę do poziomowania. Tez możesz ją kupić w Castoramie i jak wypoziomujesz stelaż to ją zwróć do sklepu ;)

Opublikowano

Stelaż będę miał z nóżkami, bo tak zmodyfikowałem ich projekt. Poziomicę mam. Odnośnie czekania - uzgodniony maksymalny termin dostarczenia to 5.02. Zobaczymy czy się zmieszczą;)

Opublikowano

W kolejnym etapie planuje pomalowanie tylnej szyby. Lepiej będzie pomalować od środka jakąś farbą akrylową, czy farbą w spreju przeznaczoną do malowania szkła, od zewnątrz? Z tego co zrozumiałem farba w spreju nie nadaje się do środka ze względu na możliwość wydzielania do wody szkodliwych związków chemicznych. Uprzedzając - na pewno jestem zdecydowany na malowanie, tylko zastanawiam się od środka lub od zewnątrz.

Opublikowano

Jeśli od środka to tylko farba akrylowa z atestem bezpieczeństwa dla dzieci, nie wiem tylko czy taka farba z czasem nie będzie odchodzić od gładkiej szyby. Jeśli chodzi o malowanie z zewnątrz to masz dowolność, bo nie ma to wpływu na bezpieczeństwo ryb.  Może jednak warto rozważyć czarne spienione PCV do zbiornika?

• Lubię to 1
Opublikowano
3 minuty temu, greghor napisał:

Ty malowałeś z zewnątrz? Moduł wg mnie najlepiej przykleić bezpośrednio do szyby, dlatego spienione pcv odpada. 

Ja kleiłem moduły do szyby i mam spienione PCV, wystarczy w PCV wyciąć kształt modułu.

20191128_211943.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam już akwarium i pojawiła się jedna wątpliwość. Zbiornik jest zrobiony z szyby 12, ma wzmocnienia podłużne i poprzeczne wklejone przy samej szybie, ale nie ma wzmocnienia na środku. Ma ktoś akwarium z e-rybki sklejone w ten sposób? Spoiny, wymiary itp wg mnie zrobione są wzorowo, ale brak tej poprzeczki na środku szczerze mówiąc mnie zdziwił...