Skocz do zawartości

[648] 180 x 60 x 60, kaseciak i inne dylematy techniczne


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nic nie widać i święty spokój z czyszczeniem, choć kaseciaka czyszczę co 2 msc.

3f5099f0527154ca4165d1215d86feff.jpg&key=22a6e320f4475769810858d7b3b6918fd40f2da3d093083f9d5c379754e33249

b1bc4c9ac745571fb433fd542fe4ff38.jpg

Edytowane przez pavlofico
  • Lubię to 2
Opublikowano

To, co my proponujemy, to filtracja bezobsługowa, a propozycja Sławka-meszka to ta sama idea, tylko jako dobrze wszystkim znany Hamburg.

W tym przypadku po prostu zapominasz o brudzie, niezależnie od tego, ile się tego zbiera w ciągu tych dwóch tygodni jak piszesz. W ogóle nie ma to znaczenia. Nie musisz mieć hydroponiki jak ja, a zamiast tego połączyć to z purolite. Kwestia zupełnie innego podejścia do prowadzenia akwarium i zrozumienia jak to funkcjonuje w naturalny sposób, ale tak jak pisałem, ja musiałem do tego dorosnąć. Obecnie mam NO3 na poziomie 5ppm przy znikomych podmianach. Do tego czyszczę tylko szyby i karmię ryby. 

  • Lubię to 9
Opublikowano

Sorry za dociekliwość, ale staram się zrozumieć na czym polega sekret takiej filtracji. W wątkach poświęconych filtracji w kasecie czytam, że jeśli się nie czyści dłuższy czas, to przepływ spada. Mam doświadczenie z tradycyjnym filtrem wewnętrznym- bodajże Fluval4 się to nazywało - jeśli go nie czyściłem za długo, wyciągałem po prostu gęsty "żurek". Jaki jest sekret tej filtracji, że nie potrzebuje ona filtra mechanicznego. Co się dzieje z tymi wszystkimi gówienkami i innym syfem, skoro jego okresowe usuwanie jest zbędne?

Opublikowano
45 minut temu, greghor napisał:

Co się dzieje z tymi wszystkimi gówienkami i innym syfem, skoro jego okresowe usuwanie jest zbędne?

Ten cały syf jak u mnie jest odkładany w gąbkach , pociętych na  rożne rozmiary  ppi 10,20,30,45 ,które znajdują się za tłem.

 

  • Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
6 godzin temu, greghor napisał:

Sorry za dociekliwość, ale staram się zrozumieć na czym polega sekret takiej filtracji. W wątkach poświęconych filtracji w kasecie czytam, że jeśli się nie czyści dłuższy czas, to przepływ spada. Mam doświadczenie z tradycyjnym filtrem wewnętrznym- bodajże Fluval4 się to nazywało - jeśli go nie czyściłem za długo, wyciągałem po prostu gęsty "żurek". Jaki jest sekret tej filtracji, że nie potrzebuje ona filtra mechanicznego. Co się dzieje z tymi wszystkimi gówienkami i innym syfem, skoro jego okresowe usuwanie jest zbędne?

Sekret polega na tym, że bakterie, które zasiedlają te gąbki przerabiają odchody w NO3.  Jest to patent wzięty żywcem z natury. Ceramika do tego nie jest w ogóle potrzebna, a gąbki muszą być niskiej gradacji od ppi10, czyli zupełna odwrotność tego, z czym miałeś styczność. 

  • Lubię to 2
  • Dziękuję 2
Opublikowano

Jestem prawie przekonany, ale na zasadzie jak w piosence, czyli "chciałabym, ale się boje";) Co byście powiedzieli, żeby zrobić tą filtracje w dwóch modułach? Jeden zasilany byłby słabszą pompą (DC1200) i robiłby jako typowy biolog, czyli bez czyszczenia gąbek. Drugi miałby pompę większą (DCP5000), i w tym przypadku jednak co jakiś czas gąbki byłyby czyszczone. Ma to sens? Zastanawiam się, bo szkła jeszcze nie mam w domu, więc to jest dobry moment na rozważenie różnych wariantów.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.01.2020 o 19:45, iquitos68 napisał:

Zamiast blatu kuchennego lepiej dać sklejkę wodoodporną. Jak ją jeszcze pomalujesz lakierem jachtowym to będzie nie do ruszenia dla wody przez lata.

W Castoramie mają tylko max 18mm, czy to nie będzie za mało? Mogę zrobić ten blat podwójny ewentualnie?

Edytowane przez greghor
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, greghor napisał:

W Castoramie mają tylko max 18mm, czy to nie będzie za mało? Mogę zrobić ten blat podwójny ewentualnie?

18 spokojnie wystarczy. Nawet mniej może być. Ważne żeby była to faktycznie sklejka wodoodporna a nie taka płyta meblowa, która puchnie od wody.

Ważne, żeby ten blat nie wystawał poza stelaż, bo potem stolarz, który będzie Tobie robił zabudowę stelaża będzie miał problem. Stelaż apropo masz z e-rybki?

Edytowane przez iquitos68

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.