Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że w opisie tego gatunku autorstwa Marcina Szmela wkradł się błąd. Otóz jest tam napisane, że:

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... rabro.html

" Rozmiar

Ryby w ciągu dwóch lat powinny osiągnąć minimum 10-12 centymetrów. Jako górną granicę ich długości przyjmuje się 15 centymetrów. W dużych zbiornikach (400-500 litrów), i przy dobrym żywieniu mogą przekroczyć ten wymiar. Samiczki z reguły pozostają o 2-3 centymetry mniejsze."

W trakcie wyboru obsady do mojego zbiornika 150x50x50 zastanawiałem się między innymi nad tą rybką. Pasowała żywieniowo do innych wybranych przeze mnie gatunków, a opierając się na powyższym rozmiary nie wydawały mi się jakoś specjalnie odbiegające od mojej obsady. W sklepie powiedziano mi, że z tej rybki robi się taki prawie "karpik", więc posiadane przeze mnie akwarium jest zdecydowanie zbyt małe. Zaciekawiony dotarłem do http://www.cichlid-forum.com/profiles/s ... php?id=845 , gdzie napisano "Maximum Size: 8". Oczywiście równolegle zostałem również "naprostowany" na forum, ale zacytowany wpis w serwisie może być mylący dla kogoś, kto postanowi oprzeć się na tylko jednym źródle.

Opublikowano

Chyba trochę żle odczytałeś to co napisali na cichlid-forum

tam jest napisane

Maximum Size: 8" ale bez cudzysłowa jak ty to zrobiłeś a cyfra ze znaczkiem " oznacza jednostkę miary ...... cale

czyli to 8" nie oznacza 8 cm tyko 8 cali czyli w przybliżeniu 20 cm

co do innych źródeł

Ad Konings w BTN podaje wymiar 16 cm dla samca i 13 dla samicy

Spreinat podaje mniejszy wymiar 12 cm ale dotyczy on osobników "dzikich"

wiec nie wydaje mi się aby w tym co napisał M. Szmekl był błąd bo w akwa ta ryba spokojnie dojdzie do tych 15-16 cm a tuczona w Hameryce to może i te ichnie 8" też po paru latach wyrobi choć już będzie to dalekie od natury

Opublikowano

Ja właśnie odczytałem 8 cali, czyli ponad 20 cm. 12, a 20 to jednak różnica. Co do tego, że Hamerykańce mają skłonność do przesady to się zgodzę,;)

Zaczęłem sobie oglądać różne zagraniczne stronki w momencie kiedy dobrałem dość rzadkie gatunki, których opis trudno znaleźć po polsku. W ramach porównania analizowałem informacje dotyczące tych ryb dla których opisy są i po polsku i po angielsku. W przypadku crabro wydaje mi się, że jest tu jakaś nieścisłość, ale oczywiście nie czuje się znawcą tematu, aby wyrokować które informacje są bliższe prawdy. Zdziwiłem się, że mając w obsadzie rybki po około 10-12 cm, w Sklepie Malawi odradzono mi Crabro jako sporo większe (teoretycznie 12-15).

W moim przypadku to wszystko jest burza na kartce papieru, bo akwarium wciąż stoi puste, a ja 3 razy się zastanawiam zanim tam cokolwiek wpuszcze i crabro już z tych rozważań wypadło. Ale, gdyby ktoś pochopnie najpierw kupował, a potem się zastanawiał to może się zdziwić widokiem 20 cm ryby np w 150 cm akwarium

Opublikowano

Źle sformuowałem swoją myśl - pisałem o zagranicznych stronach gdzie szukałem informacji o rybkach, które zamierzam kupić.

Wszystkie ryby (oprócz części afr które już mam od prywatnego hodowcy)kupuje właśnie w Sklepie Malawi. Niestety to, że rybka jest w ofercie nie oznacza automatycznie, że jest ona dostępna. Czekam, aż mi sprowadzą, bo niestety ze wszystkimi trzema gatunkami są problemy.