pawel28 Opublikowano 21 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Witam, jestem tutaj nowy Mam jedna zagwoztke a wole spać spokojnie. Dziś do moich yellow w obsadzie 3 dokupiłem u hodowcy 5 zebra red. Dziś wpuściłem pysie zeberki i nagle wszystkie ryby przesiadują po prawej stronie zbiornika przy ścianie? Pozdrawiam! Edytowane 21 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) Stres. A powodem są nowe ryby i nowe warunki. Z czasem powinno minąć. Chyba , że masz zbyt male akwa to różnie może się dziać potem..ale teraz to objaw stresu. Edytowane 21 Stycznia 2020 przez AndrzejGłuszyca 2
pawel28 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #3 Opublikowano 21 Stycznia 2020 O dziwo wszystkie razem zeberki razem z żółciakami dziękuje za odpowiedz!
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Teraz, pawel28 napisał: O dziwo wszystkie razem zeberki razem z żółciakami dziękuje za odpowiedz! Jeżeli masz parametry wody OK to tak jak napisałem wyżej.
pawel28 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Czyli kwestia zaaklimatyzowania się? Parametry ok
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Tak..to jest najbardziej częsta przyczyna tuż po wpuszczeniu ryb do zbiornika. Daj im kilka dni czasu na aklimatyzację.
pawel28 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 21 Stycznia 2020 @AndrzejGłuszycabardzo Ci dziękuje A szybka odpowiedz. Właśnie zdziwiło mnie to ze wpuściłem zebry a tu zebry i yellowy tylko po prawej stronie akwa wszystkie razem. Pozdrawiam
Andrzej Głuszyca Opublikowano 21 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Czasami nawet "stare" stado potrafi nagle być płochliwe. Ale to wtedy przyczyną może być np. zbyt mało kamieni , albo samiec "terrorysta" , który podchodzi do tarła i robi się agresywny, zła obsada , zbyt małe akwa ..itp itd. Ale w tym przypadku będzie to stres.
Slawek-meszek Opublikowano 21 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Wpuściłeś nowe ryby a "stare tzn yellow" przestraszyły się tak jak napisał @AndrzejGłuszyca i skupiły się w jednym miejscu więc i te nowe zrobiły to samo co te "stare". Kwestia czasu będzie dobrze. 2
Rekomendowane odpowiedzi