Skocz do zawartości

Aquael turbo 2000 + sera crystal clear

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, calderaro napisał:

Też myślałem o tym rozwiązaniu... Dlaczego uważasz, że to jest dużo lepsze? Wg mnie na korzyść pojemnika Aquaela przemawia większa objętość. 

Na korzyść prefiltra Eheima przemawia lepsza powierzchnia filtracyjna,a tym samym powierzchnia zasysania brudu.

Popatrz tak wyglądał prefiltr u mnie w zbiorniku,jak go kiedyś stosowałem.

Koledzy z forum też mogą potwierdzić jego skuteczność.

50304698_2126932123994068_2075788562086756352_n.thumb.jpg.e5533c3687ba8473da970e2dee0d2eb4.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Widzę że masz najmocniejszą głowicę Aquaela i jeszcze akwarium o wysokości 60cm. W związku z tym mogę napisać że śmiało możesz skonstruować najmocniejszy filtr wewnętrzny jaki może być.  

Głowica turbo 2000 + pojemnik na media filtracyjne a w nim na spodzie mała warstwa waty filtracyjnej do zbierania drobnicy a reszta wypełniona np. bioceramax 1600 + potężna tuba filtracyjna pod pojemnikiem AquaSzut tuba F-100 filter.    

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Narazie kupiłem te kulki sery, pojemnik i gąbkę do mojej głowicy, zobaczymy jak to zadziała😁 jak nie pomoże, to dalej będę kombinował... Zaznaczam, że woda nie jest zła, ale z bliska trochę tych paprochów widać, co mnie drażni😜 mam nadzieję, że kulki sery w kubełku też pomogą, kupiłem 36 szt.

Edytowane przez calderaro
Opublikowano
3 minuty temu, calderaro napisał:

Narazie kupiłem te kulki sery, pojemnik i gąbkę do mojej głowicy, zobaczymy jak to zadziała😁 jak nie pomoże, to dalej będę kombinował... Zaznaczam, że woda nie jest zła, ale z bliska trochę tych paprochów widać, co mnie drażni😜 mam nadzieję, że kulki sery w kubełku też pomogą, kupiłem 36 szt.

Pomogą :). Prefiltr jest też dobrym rozwiązaniem, tyle, że na zasysie kubła.  Co do jego powierzchni, to jest mniejsz niż Twoja gąbka, do tego ograniczona plastikiem, czyli obudową. Stosuję jedno i drugie, stąd mam porównanie.

Opublikowano

W takim razie sera powinna wylądować w prefiltrach - najpierw gąbki, potem kulki. A swoją drogą to takie rozwiązanie nie za bardzo spowalnia filtr główny? 

Opublikowano (edytowane)

Szczerze, to nie mierzyłem, ale odkąd zamontowałem prefiltry nie zauważyłem na oko jakiegoś spadku przepływu. Czyszczę je mniej więcej co dwa tygodnie. 

Myślałam, żeby kulki dać do ostatniego kosza w kuble. Nie wiem, czy znasz ten filtr, ale tam jest przed wylotem warstwa watoliny, ona ma oczyszczać wodę tuż przed wylotem z filtra. Prefiltry mają za zadanie wstępnie oczyścić z grubsza wodę, żeby grube syfy nie zapychały biologii. Dlatego tak rozumuję, żeby te kule dokładnie czyściły mi wodę jak już będzie wylatywała z filtra, zatrzymają to, co może wydostać się spomiędzy ceramiki.

Opublikowano
4 minuty temu, calderaro napisał:

Szczerze, to nie mierzyłem, ale odkąd zamontowałem prefiltry nie zauważyłem na oko jakiegoś spadku przepływu. Czyszczę je mniej więcej co dwa tygodnie. 

Myślałam, żeby kulki dać do ostatniego kosza w kuble. Nie wiem, czy znasz ten filtr, ale tam jest przed wylotem warstwa watoliny, ona ma oczyszczać wodę tuż przed wylotem z filtra. Prefiltry mają za zadanie wstępnie oczyścić z grubsza wodę, żeby grube syfy nie zapychały biologii. Dlatego tak rozumuję, żeby te kule dokładnie czyściły mi wodę jak już będzie wylatywała z filtra, zatrzymają to, co może wydostać się spomiędzy ceramiki.

Nie znam tego filtra, ale kule, czy flizelinę umieściłbym przed biologią. A że kule nie powinny być nadmiernie zgniatane stąd moja sugestia,żeby umieścić je w prefiltrze. Tym bardziej, że prefiltrt, tym samym kulki, będzie czyszczony często. 

Opublikowano (edytowane)

Ale wtedy"krystaliczna"woda będzie mi wpadać do kubełka, a w nim może się pobudzić od fafrocli z ceramiki i taka zabrudzona będzie wracać do akwarium. Czy może źle rozumuję?

W tym eheimie woda wpada od góry przez grubą gąbkę, idzie na dół, wraca przez ceramikę i na końcu czyszczona jest przez watolinę. Dlatego chcę iść tym tropem i kule dać przed tą watolinę, żeby zachować kolejność czyszczenia wody.

Opublikowano (edytowane)

A skąd farfocle w ceramice skoro ten kryształ będzie przez nią przepływał . Bakterie nie zdążą jej zabrudzić ;) Zawsze robię tak, żeby ceramikę obmywała oczyszczona z syfu woda.  A poważnie im ceramika czystsza, tym lepiej.

Edytowane przez tuptas