Skocz do zawartości

Pomocy !!! No2 :(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, egon44 napisał:

Zapewne przenosiny piasku spowodowały wzrost NO2.  

A polecano mi zabrac stary piasek bo "bakterie sa w nik"

Opublikowano

Zastanawiam siw czemu purigen nue robi roboty. 25ml na 150l to za mało? Dodam ze jwst w kuble z pol roku, nigdy nie regenerowane....

Opublikowano
37 minut temu, egon44 napisał:

Zapewne przenosiny piasku spowodowały wzrost NO2.  

W jaki sposób przenosiny piasku spowodowały skok no2? Jedyne co stary piasek mógł zrobić to pomóc ustabilizować biologię, w najgorszym wypadku nie zrobił nic i zachował się jak nowe podłoże, a na pewno nie miał negatywnego wpływu na biologię.

• Lubię to 3
Opublikowano
37 minut temu, Dejv napisał:

Musze zbudować to ustrojstwo. Mam nadzieje ze zbiornii się ustabilizuje. Ile soli wlać? 

Ustrojstwo to dobra sprawa. Soli daj według instrukcji czyli 4 płaskie łyżeczki na 50 litrów wody netto w zbiorniku.

Opublikowano
36 minut temu, Dejv napisał:

A polecano mi zabrac stary piasek bo "bakterie sa w nik"

Dobrze Ci polecano, pewnie coś nie zagrało jak powinno.

36 minut temu, Dejv napisał:

Zastanawiam siw czemu purigen nue robi roboty. 25ml na 150l to za mało? Dodam ze jwst w kuble z pol roku, nigdy nie regenerowane....

Według producenta 25ml purigenu stosuje się na 100L wody, ale z doświadczenia wiem że jest to ilość niewystarczająca w naszym biotopie i szybko się zapycha. Skoro masz go nie regenerowany pół roku to na pewno jest już dawno zapchany i trzeba go regenerować.

Jak już wcześniej było wspomniane, przyczyną Twoich problemów jest woda kranowa, która uszkodziła biologię. Na razie nic nie rób z filtracją do póki biologia się nie ustabilizuje. Rób dużą podmianę, lej kordon i daj sól. i monitoruj.

• Lubię to 2
Opublikowano
6 minut temu, SlavekG napisał:

Ustrojstwo to dobra sprawa. Soli daj według instrukcji czyli 4 płaskie łyżeczki na 50 litrów wody netto w zbiorniku.

Co to znaczy woda netto? Tyle ile mam faktycznie?

Opublikowano
2 minuty temu, Dejv napisał:

Co to znaczy woda netto? Tyle ile mam faktycznie?

Woda netto to objętość zbiornika minus to co wyparte przez piasek i kamienie. W średnio zagruzowanym zbiorniku Malawi chyba można przyjąć że woda neto to jakieś 60-70% pojemności zbiornika, ale to zależy od stopnia zagruzowania. Przelicz sobie dla 70%. Jak dasz ciut więcej soli to nic się nie stanie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Dejv napisał:

Mam tez seachem buffor malawi, mogę stosować razem zresztą?

Jakie masz PH w kranie że używasz tego buffera? Oczywiście nie ma on wpływu na biologię. Jeśli chcesz go użyć do podmiany to nie ma przeciwwskazań.

Tylko nie rób podmiany wodą z kranu bo pogorszysz. Musi iść do wiaderka i daj jakiś uzdatniacz który usunie chlor. Masz coś w domu?

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1