Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przeglądam właśnie allegro i wodze że gąbka jako wkład też do tanich nie należy , stąd moje kolejne pytanie ile takiej gąbki potrzeba do wypełnienia tych dwóch modułów mówimy o ppi10 , 20, 30

Wysłane z mojego ONEPLUS A6013 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 hours ago, Moralesq said:

Tutaj pozwolę się nie zgodzić, bo konstrukcja tych nóżek jest przemyślana a regulacja bardzo wygodna, tylko trzeba je odpowiednio zamontować. Trzeba nawiercić otwory w spodzie szafki na wylot. Średnica tej okrągłej tulei, w której znajduje się śruba. Wkładasz nóżki w wywiercone otwory, na szafkę od razu stawiasz szkło, na szkło kładziesz poziomicę. Nóżki regulujesz kluczem od wewnątrz szafki, przez wywiercone otwory razem ze szkłem i poziomicą na nim. Bardzo dokładne rozwiązanie i wygodne.

Pozdrawiam.

Masz racje! jest taka regulacja! U mnie wjechały od razu zaślepki i nie zauważyłem tego :)

• Lubię to 1
Opublikowano

Ma ktoś może linka do tych nóżek aquaela ciekawy jestem ile kosztują może sam się w nie zaopatrze, chociaż zastanawiam się nad usunięciem nóżek i postawieniem szafki na podkładzie pod panele

Opublikowano

Czy po 1 arkuszu takiej gąbki tylko o różnej strukturze tzn 10, 20, 30 PPI wystarczy na ogarnięcie filtracji w 240l ?.Wiem że zadaje dużo pytań i dziękuję wszystkim którzy angażują się w moją sprawę.

https://allegro.pl/oferta/gąbka-wklad-filtracyjny-50x50x3-20ppi-niebieska-e-8662676376?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano

Powinno wystarczyć. Jeśli za jakiś czas zdecydujesz, że będziesz chciał mieć jeszcze bardziej klarowną wodę, to zmienisz tę ostatnią na 45ppi, ale moim zdaniem będzie ok

Opublikowano

Planuję kupić gąbki 20,30,45 PPI o wymiarach 25x25x5 i zastanawiam której stróktury powinienem kupić więcej czy może wszystkich po tyle samo i która gąbkę kłaść na wierzch a jaką na spód modułu biolodicznego i mechanicznego.

Opublikowano
10 minut temu, Andrzej282 napisał:

Planuję kupić gąbki 20,30,45 PPI o wymiarach 25x25x5 i zastanawiam której stróktury powinienem kupić więcej czy może wszystkich po tyle samo i która gąbkę kłaść na wierzch a jaką na spód modułu biolodicznego i mechanicznego.

20 kup najwięcej, 45 najmniej. Rozumie że gąbki będziesz ciął w kostkę? Jeśli tak to kup gąbkę 2 - 2.5cm grubą i potnij w kostkę o boku 2-2.5cm

Jeśli planujesz tego nie czyścić dłuższy czas to pomyśl o gąbkach 10,20,30 ppi

Opublikowano

Nie chciał bym tego czyścić za często ale chciał bym żeby woda była kryształowa jest na to jakiś złoty środek. Gąbki kupię 2,5 cm grube tylko pytanie jaką strukturę.

Opublikowano
30 minut temu, Andrzej282 napisał:

Nie rozumiem za bardzo tego podziału na moduł biologiczny i mechaniczny. Chcesz, żeby to funkcjonowało jak należy to nie rozdzielaj tego. Na tych gąbkach musi być syf, który będzie pożywką dla tej całej masy bakterii, która przerobi te odchody w NO3. Gąbka ma być gruba, to nie kaseciak. PPI 10 przy zasysie modułu, a jeśli chcesz koniecznie drobniejszą to daj przy samym zasysie pompy ppi 30. 

• Lubię to 4