Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no to falownik obok zasysu tak czy inaczej ustaw w stronę powierzchni aby łamał lustro wody.

@miron.dmt Sam sobie zaprzeczasz. Mówisz:

29 minutes ago, miron.dmt said:

Falownik nie jest po to by mieszać wodę.

A następnie:

29 minutes ago, miron.dmt said:

skierowanie prądu wody tak by nieczystości gromadziły się pod zasysem.

Co oznacza że jednak miesza wodę... Ogólnie to jak ma łamać taflę nie mieszając czyli nie poruszając wody? ;) Proponuje przeczytać to co piszesz przed wysłaniem do publiki.

@Pawel85 Teraz znając litraż warto by było jeszcze wymiary znać, ale już mogę się zgodzić że jeśli masz takie dwa bez regulacji mocy to będzie tego za dużo. W moim 300L wystarcza 8000L/h skręcone na 40% więc teoretycznie wierząc w specyfikację 3200l/H

Co do syfku, to nigdy nie będzie tak żeby nic nie latało. Rybka siedzi z lewej strony akwa, zrobi kupę i ta kupa musi przelecieć przez całe akwarium przynajmniej jeden raz zanim filtr ją wciągnie, bo przecież się nie teleportuje, a może przepłynąć obok zasysu ciut za daleko i poleci na kolejne okrążenie. Inną rzeczą że może lata ci jakiś pył którego filtr nie wyłapuje więc może trzeba się zastanowić na watą jako ostatnia warstwa filtracji?

Opublikowano
Teraz, Sprinciu napisał:

Sam sobie zaprzeczasz.

Nie kolego "Sprinciu" . Czytaj ze zrozumieniem. Falownik ma ukierunkować przepływ wody a nie mieszać jak w pralce. Wpierw się zastanów a potem pisz.

• Lubię to 1
Opublikowano

@miron.dmt Teraz się próbujesz wybielać... Czy ja w którymkolwiek miejscu napisałem o mieszaniu jak w pralce? Opisałem kierunki poruszenia wody aby utrzymać ruch wody w każdym miejscu dna oraz powierzchni. Osobiste problemy braku umiejętności czytania ze zrozumieniem proponuje rozwiązywać w zaciszu domowym.

@Pawel85 A wymiary akwa? Te drobinki to pył czy kawałki rybich odchodów?

Opublikowano

No czyli jest tak jak podejrzewałem. Masz kamienie oparte o tylną szybę a to bardzo zaburza cyrkulację wody w zbiorniku.

Moja rada jest taka,a czy skorzystasz to Twoja decyzja.

1. Odsuń kamienie z tylnej szyby.

2. Wyjmij falownik który masz obok grzałki.Ten obok zasysu zostaw jak jest.

3. Zdejmij deszczownicę,bo ona dławi przepływ.Wylot z filtra skieruj po długości tylnej szyby.

4.Piasku też masz za dużo moim zdaniem,a nie wspomnę już o tym,że jest troszkę małej gradacji i może on pylić .Wystarczy grubość 2-3 cm.

• Lubię to 3
Opublikowano

@egon44 Zdjęcie mało wyraźne sorry i tam może się wydawać ze kamienie dotykaja tylnej szyby ale tak nie jest bo mam szczeline conajmniej 6 cm od tylnej szyby do kamieni. Falownik koło grzałki. Piasek mam kreisel 099 30 kg. Zastanawiam się czy nie założyć aquaela turbo 1000 z pojemnikiem z wata lub kulkami filtracyjnymi sera bo tez takie mam koło grzałki ?.