Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam prośbę do bardziej doświadczonych malawistów o pomoc. Mianowice chodzi mi o ustawienie dwóch falowników jvp 100 2500l/h, takie posiadam i aktualnie mam je ustawione na przeciwko na ścianach bocznych akwarium jeden jest ustawiony od strony wylotu z kubełka na tylną ścianę w zbiorniku, a drugi falownik na ścianę przednią, obydwa są zanurzone pod wodą na wysokości 5-8 cm poniżej tafli. W związku z tym mam pytanie czy to jest dobrze ustawiona cyrkulacja czy należy to inaczej ustawić?.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Pawel85 narysuj krótki rysunek akwarium widok z góry, umiejscowienie zasysu i wylotu filtra, oraz podaj wymiary akwarium wtedy będzie można coś doradzić, poniżej schemat jak działa to u mnie. U mnie jest jeden falownik, i dorysowałem drugi jakbym to ja ustawił u ciebie jako zespół, pod warunkiem przy takiej mocy falowników że akwarium nie ma więcej niż 100-120cm, jeżeli akwa jest dłuższe przeniósł bym falownik nr 2 na drugą stronę akwarium i skierował strumień w dół ale w korytarzu strumienia odbitego z falownika nr1, co obrazuje schemat nr 2.

image.png.8fa846432623287e6531ffcfee30e72f.png

image.png.265fe2e2166ffb7731d866ba211dd2a6.png

Edytowane przez Sprinciu
Opublikowano
Witam.
Mam prośbę do bardziej doświadczonych malawistów o pomoc. Mianowice chodzi mi o ustawienie dwóch falowników jvp 100 2500l/h, takie posiadam i aktualnie mam je ustawione na przeciwko na ścianach bocznych akwarium jeden jest ustawiony od strony wylotu z kubełka na tylną ścianę w zbiorniku, a drugi falownik na ścianę przednią, obydwa są zanurzone pod wodą na wysokości 5-8 cm poniżej tafli. W związku z tym mam pytanie czy to jest dobrze ustawiona cyrkulacja czy należy to inaczej ustawić?.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że nikt nie odpowie Ci jednoznacznie na to pytanie, bo to w dużej mierze zależy od stopnia zagruzowania aranżacji. Z dobrze ustawioną cyrkulacją mamy do czynienia wtedy gdy nic nie zalega na dnie. Więc odpowiedz na pytanie czy w Twoim akwarium dno jest czyste, czy może zalegają rybie odchody i resztki pokarmu?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

@Sprinciu mój zbiornik to 200l ustawienie mam podobne co na rys 2 z tą zmiana ze mam zasys i wylot po stronie falownika nr 1 który jest ustawiony na tylna szybę a falownik nr 2 jak na rys z tym ze ustawiony w strone przedniej szyby. Woda jest klarowna dno też czyste a w wodzie lataja drobinki syfku.

Opublikowano

[mention=8920]Sprinciu[/mention] Woda jest klarowna dno też czyste a w wodzie lataja drobinki syfku.

Spróbuj jeden z nich wyłączyć na jakiś czas, może po prostu masz zbyt silną cyrkulację

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Moim zdaniem ustawienie falowników wg pierwszego jak i drugiego rysunku jest błędne.

Falownik nie jest po to by mieszać wodę. Falownik ma za zadanie natlenianie wody poprzez burzliwy ruch tafli wody i skierowanie prądu wody tak by nieczystości gromadziły się pod zasysem.

Układ i kierunek cyrkulatorów zależy od ich mocy. Weź pod uwagę, że zbyt silna cyrkulacja też nie spełni swojego zadania.

• Lubię to 2
Opublikowano

Witaj 

Moim zdaniem dwa falowniki o przepływie 2500l/h to za dużo w zbiorniku 200l.

Tak jak napisali koledzy, ustawienie falownika, a zarazem jego skuteczność w zmiataniu syfku w dużej mierze zależy od aranżacji którą posiadasz. 

Może na początek napisz jaką masz filtrację, oraz wstaw zdjęcia zbiornika z frontu, oraz boku. Może aranżacja zakłóca Tobie cyrkulację wody, stąd też syf lata po zbiorniku, zamiast trafiać do zasysu filtracji. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Filtracja to kubełek Aqua Nova 1500l zasys i wylot ustawiony razem na wylocie deszczewnica ustawiona pod woda jakie 3 cm robi fale na tafli. Do tego te falowniki dwa po obu stronach zbiornika.