Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak możesz często czyścić, to dobre rozwiązanie! Usuniesz część materii organicznej z systemu, odciążysz nieco filtr (gorsze media dadzą radę). Niestety, ryby większość amoniaku wydalają przez skrzela w postaci rozpuszczalnej, więc tak nie obniżysz w sposób istotny azotanów. Odchody szybko się rozkładają, więc większość substancji organicznych i tak pozostanie w systemie. Lepszą robotę zrobi roller ;)

Niestety, generuje śmieci no i nawet z rollerem NO3 nie spadnie.

Ja wolę mieć odpowiednio duży filtr biologiczny, a resztę ogarnie ciągła podmiana wody. System bezobsługowy :)

• Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, triamond napisał:

Jak możesz często czyścić, to dobre rozwiązanie! Usuniesz część materii organicznej z systemu, odciążysz nieco filtr (gorsze media dadzą radę). Niestety, ryby większość amoniaku wydalają przez skrzela w postaci rozpuszczalnej, więc tak nie obniżysz w sposób istotny azotanów. Odchody szybko się rozkładają, więc większość substancji organicznych i tak pozostanie w systemie. Lepszą robotę zrobi roller ;)

Niestety, generuje śmieci no i nawet z rollerem NO3 nie spadnie.

Ja wolę mieć odpowiednio duży filtr biologiczny, a resztę ogarnie ciągła podmiana wody. System bezobsługowy :)

Fajny wynalazek i znowu kasa na ryby pójdzie :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie przez weekend się odpowietrzył więc jeszcze się wyciszył (w pierwszą noc było go słychać na piętrze musiałem zamknąć drzwi do biura, teraz już buczenia nie słychać.).  Ma drobne wibracje - przykładając rękę do obudowy czy węża czuć "mrowienie". Ciekawostka w szafce jest głośniejszy niż na zewnątrz. Jest ciszej gdy nie domknę drzwiczek do końca.

Ale generalnie stwierdzam po 3 dniach że jest cichy - nie słyszę różnicy między nim a Ultramaxem 2000.

Na zasys dałem grubą gąbkę, dno czyste. Myślałem że wylot będzie robić większy młyn - jeden dałem ku górze drugi w kierunku dna. Nie wiem czy nie dałem za głęboko, jest 8cm poniżej lustra wody - chciałem by łączenie było pod wodą by nie zasysał powietrza.

Jak znajdę czas zmierzę przepływ już odpowietrzonego.

Triamond - nie wiedziałem że robią skrzelami, myślałem że jak się ogarnie guano to finito, robię baaaardzo małe podmiany. Generalnie chciałem wyeliminować walające się kupska - musiałem czyścić co dwa dni, teraz praktycznie wszystko zebrane.

Edytowane przez Rafał80
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po wielu kombinacjach stwierdzam że najtańszy sposób na wyciszenie FX6 to wyjęcie go z szafki ;].

Podejrzewam że to też zależy czy ktoś ma tył szafki obudowany, czy ma dno czy podłogę. U mnie szafka jest całkowicie zamknięta (dno, tylna ściana) i był rezonans.

Uwaga uszczelki przy zaworach są dość delikatne - przy przekładaniu zauważyłem że jeden jest pęknięty, na szczęście są po 2szt. na zawór.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeszcze co do FX6. Korci mnie by zobaczyć do środka po 4 miesiącach. Między koszami a ścianką jest sporo miejsca - czy włożenie tam gąbki np. są arkusze 50x50x1 10ppi będzie dobrym pomysłem czy nie bardzo?

Opublikowano

Może go zadusić trochę, ale jak bardzo to trzeba spróbować. Mój coś zwolnił nieco i buczy oczywiście głośniej jak zwykle. Chyba trzeba zajrzeć do środka, ostatni raz dotykany był w listopadzie. 

Opublikowano

Dawałeś coś ponad standardowe wyposażenie? Ja dołożyłem trochę waty.  Teraz się zaopatrzyłem w Quick-Clear i Max-clean od Fluvala - czekają na otwarcie filtra. Na początku dałem na wlot gąbkę  od turbofiltra, ale że wszystko przepuszczała to od jakiegoś czasu chodzi bez prefiltra.

Co do dołożenia gąbki - myślałem nad tym bo generalnie ludziska piszą że jak na pojemność filtra to ilość gąbek i miejsca w koszyku nie powala.