Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak możesz często czyścić, to dobre rozwiązanie! Usuniesz część materii organicznej z systemu, odciążysz nieco filtr (gorsze media dadzą radę). Niestety, ryby większość amoniaku wydalają przez skrzela w postaci rozpuszczalnej, więc tak nie obniżysz w sposób istotny azotanów. Odchody szybko się rozkładają, więc większość substancji organicznych i tak pozostanie w systemie. Lepszą robotę zrobi roller ;)

Niestety, generuje śmieci no i nawet z rollerem NO3 nie spadnie.

Ja wolę mieć odpowiednio duży filtr biologiczny, a resztę ogarnie ciągła podmiana wody. System bezobsługowy :)

• Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, triamond napisał:

Jak możesz często czyścić, to dobre rozwiązanie! Usuniesz część materii organicznej z systemu, odciążysz nieco filtr (gorsze media dadzą radę). Niestety, ryby większość amoniaku wydalają przez skrzela w postaci rozpuszczalnej, więc tak nie obniżysz w sposób istotny azotanów. Odchody szybko się rozkładają, więc większość substancji organicznych i tak pozostanie w systemie. Lepszą robotę zrobi roller ;)

Niestety, generuje śmieci no i nawet z rollerem NO3 nie spadnie.

Ja wolę mieć odpowiednio duży filtr biologiczny, a resztę ogarnie ciągła podmiana wody. System bezobsługowy :)

Fajny wynalazek i znowu kasa na ryby pójdzie :)

Opublikowano (edytowane)

U mnie przez weekend się odpowietrzył więc jeszcze się wyciszył (w pierwszą noc było go słychać na piętrze musiałem zamknąć drzwi do biura, teraz już buczenia nie słychać.).  Ma drobne wibracje - przykładając rękę do obudowy czy węża czuć "mrowienie". Ciekawostka w szafce jest głośniejszy niż na zewnątrz. Jest ciszej gdy nie domknę drzwiczek do końca.

Ale generalnie stwierdzam po 3 dniach że jest cichy - nie słyszę różnicy między nim a Ultramaxem 2000.

Na zasys dałem grubą gąbkę, dno czyste. Myślałem że wylot będzie robić większy młyn - jeden dałem ku górze drugi w kierunku dna. Nie wiem czy nie dałem za głęboko, jest 8cm poniżej lustra wody - chciałem by łączenie było pod wodą by nie zasysał powietrza.

Jak znajdę czas zmierzę przepływ już odpowietrzonego.

Triamond - nie wiedziałem że robią skrzelami, myślałem że jak się ogarnie guano to finito, robię baaaardzo małe podmiany. Generalnie chciałem wyeliminować walające się kupska - musiałem czyścić co dwa dni, teraz praktycznie wszystko zebrane.

Edytowane przez Rafał80
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po wielu kombinacjach stwierdzam że najtańszy sposób na wyciszenie FX6 to wyjęcie go z szafki ;].

Podejrzewam że to też zależy czy ktoś ma tył szafki obudowany, czy ma dno czy podłogę. U mnie szafka jest całkowicie zamknięta (dno, tylna ściana) i był rezonans.

Uwaga uszczelki przy zaworach są dość delikatne - przy przekładaniu zauważyłem że jeden jest pęknięty, na szczęście są po 2szt. na zawór.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jeszcze co do FX6. Korci mnie by zobaczyć do środka po 4 miesiącach. Między koszami a ścianką jest sporo miejsca - czy włożenie tam gąbki np. są arkusze 50x50x1 10ppi będzie dobrym pomysłem czy nie bardzo?

Opublikowano

Może go zadusić trochę, ale jak bardzo to trzeba spróbować. Mój coś zwolnił nieco i buczy oczywiście głośniej jak zwykle. Chyba trzeba zajrzeć do środka, ostatni raz dotykany był w listopadzie. 

Opublikowano

Dawałeś coś ponad standardowe wyposażenie? Ja dołożyłem trochę waty.  Teraz się zaopatrzyłem w Quick-Clear i Max-clean od Fluvala - czekają na otwarcie filtra. Na początku dałem na wlot gąbkę  od turbofiltra, ale że wszystko przepuszczała to od jakiegoś czasu chodzi bez prefiltra.

Co do dołożenia gąbki - myślałem nad tym bo generalnie ludziska piszą że jak na pojemność filtra to ilość gąbek i miejsca w koszyku nie powala.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dziękuję za pomoc , postanowiłem do tych karm , które już mam , czyli do : Tropical Spirulina Forte 36% i Tropical Pro Defence S, dokupić Tropical D-Allio plus (będę podawał raz w tygodniu ), oraz Hikari Vibra Bites . No i może przetestuję też Aller Futura ex. , zobaczymy czy i u mnie , będzie ona równie chętnie zjadana przez ryby. I jeszcze taka karma, jak Naturefood Supreme Plant M, stosował ktoś ?
    • Dlatego od dawna obsadę dobieram pod względem kolorów a nie żywienia.
    • @Tomasz78 Na to wygląda. 
    • @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.