Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Grześko napisał:

Rozumiem że tak zwanego "biologa" oraz "mechanika" zapewni mi filtr zewnętrzy z ewentualnym falownikiem ?

Tak to wystarczy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witaj @Grześko, widzę że się dobrze przygotowałeś do zmiany na Malawi. Ultramax wystarczy jako biolog, a prefiltr będzie pracował jako mechanik. Falownik może być nie potrzebny, ale o tym zdecydujesz później. Myślę że i filtr wewnętrzny nie będzie potrzebny. Jedyne co bym zrobił w Ultramaxie to usunął watę z koszy filtra bo zazwyczaj ona się szybko zapycha zmniejszając wydajność filtra. Watę tą możesz natomiast stosować w prefiltrze gdzie będzie lepiej oczyszczać wodę mechanicznie. Taką watę w prefiltrze możesz sobie wymienić co tydzień co wpłynie pozytywnie na przyrost azotanów (będzie ich mniej)

• Dziękuję 1
Opublikowano

dziękuję @SlavekG

zakładając nowy zbiornik mam zamiar wlać 50 litrów z dobrze prowadzonego baniaka towarzyskiego który likwiduję oraz skorzystać z seachem stabiliy zgodnie z jego opisem.

Moje kolejne pytanie jakich wartości chodzi mi oczywiście o wodę muszę pilnować? testy rozumiem kropelkowe zakupić?

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Grześko napisał:

zakładając nowy zbiornik mam zamiar wlać 50 litrów z dobrze prowadzonego baniaka towarzyskiego który likwiduję oraz skorzystać z seachem stabiliy zgodnie z jego opisem.

Lepiej przełóż dojrzałe złoże biologiczne do nowego filtra.

4 minuty temu, Grześko napisał:

Moje kolejne pytanie jakich wartości chodzi mi oczywiście o wodę muszę pilnować? testy rozumiem kropelkowe zakupić?

NO2,NO3,pH z zakresu skali 7.4-9.0 . Oczywiście testy kropelkowe np. JBL lub Salifert Freshwater.

Edytowane przez egon44
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Odnosząc się do Twojego postu nr 1:

-  akwa 100x40x63 spokojnie pozwoli Tobie  na przygodę z naszym biotopem . Faktem jest , że trochę ogranicza możliwości z obsadą ale i to jest do zrealizowania. Załóż temat w dziale OBSADY a uzyskasz wszelka pomoc.

- oświetlenie to sprawa gustu chyba ,że chcesz glony wtedy można tanim kosztem zmienić na inne.

- grzałka spokojnie wystarczy.

- filtr o teoretycznym przepływie 1500 jako biolog wystarczy. Natomiast wątpię  aby jednocześnie dał rade jako biolog i mechanik. Owszem..będzie filtrować mechanicznie ale pamiętaj , że każdy jeden prefiltr zmniejszy jego przepływ co wiąże się z pogorszeniem cyrkulacji a to z pogorszeniem wydajności mechanicznej filtracji. Jeżeli taka czystość wody Ciebie zadowoli to OK. Ale jak będziesz miał możliwość włożenia do wnętrza filtra mechanicznego jaklo osobnego to sam zauważysz różnicę w klarowności wody.

- piasek OK.

-  wkłady warto zmienić jak sugeruje @SlavekG

- zakup cyrkulatora uzależnij od efektów filtracji.

Opublikowano
1 minutę temu, Grześko napisał:

dziękuję @SlavekG

Woda sama w sobie wiele CI nie da, lepiej jak byś z tego zbiornika pożyczył trochę dojrzałej ceramiki, która przyśpieszy start biologiczny nowego zbiornika. Podczas startu pilnujesz nh3, no2 i no3 tak jak w każdym innym zbiorniku.  Testy oczywiśćie kropelkowe. Test PH o zakresie pomiarowym 7.4 - 9. Dobrze by było jak byś wiedział jaką masz wodę kranową (mówię tu o no3 i PH)

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Grześko napisał:

zakładając nowy zbiornik mam zamiar wlać 50

To możesz sobie darować z tego względu , że sama woda nie jest bogata w bakterie nitryfikacyjne. Jest ich najwięcej jak napisał @egon44 w piasku i wkładach filtracyjnych.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Grześko napisał:

Twardością węglanową oraz ogólną nie zaprzątać mam sobie głowy ?

Twardość węglanowa jest istotna i nie powinna być mniejsza niż 6-8 stopni niemieckich. Ma ona wpływ na stabilność PH

Twardość ogólna jest mniej ważna.

Edytowane przez SlavekG
  • Dziękuję 1