Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak szczerze to się zasugerowalem długością zbiornika i na aukcjach były gotowe zestawy kamieni które zamówiłem pod wymiar kawa 😕 Sam nie jestem do końca zadowolony, będę musiał trochę dołożyć przede wszystkim większe.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, George 88 napisał:

Czy w takim razie rozsądne by było zakupić po 2/3 samce oraz 5/6 samic :

CHINDONGO Saulosi oraz IODOTROPHEUS SPRENGERAE 

Taki układ sugeruje , że masz na myśli dorosłe ryby. I tutaj może być problem z nabyciem dorosłych samic ( nikt nie chce się ich pozbywać) . W takim przypadku  do ilości dorosłych jaką proponujesz ja bym kupił po 20 szt  narybku z każdego dwóch gatunków i dokonał potem selekcji. Z tym , że saulosi jest rybą stadną i tutaj docelowo w takim akwa można próbować 3+ 10  a "rdzawych" 2+ 7/8. Ilość samców i tak zweryfikuje życie. Ale do saulosi 5 samic to zdecydowanie zbyt mało.  Samce są bardzo agresywne podczas tarła i potrafią te 5 samic bardzo szybko "dojechać" . Oczywiście ..jeżeli będzie sporo kryjówek  to też bardzo pomaga w uniknięciu tej agresji.

• Lubię to 2
Opublikowano

Sam nie jestem do końca zadowolony, będę musiał trochę dołożyć przede wszystkim większe.

Jeżeli chcesz porad odnośnie aranżacji to załóż temat w dziale DEKORACJE  bo zrobimy sami sobie bałagan:)

• Dziękuję 1
Opublikowano
5 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Taki układ sugeruje , że masz na myśli dorosłe ryby. I tutaj może być problem z nabyciem dorosłych samic ( nikt nie chce się ich pozbywać) . W takim przypadku  do ilości dorosłych jaką proponujesz ja bym kupił po 20 szt  narybku z każdego dwóch gatunków i dokonał potem selekcji. Z tym , że saulosi jest rybą stadną i tutaj docelowo w takim akwa można próbować 3+ 10  a "rdzawych" 2+ 7/8. Ilość samców i tak zweryfikuje życie. Ale do saulosi 5 samic to zdecydowanie zbyt mało.  Samce są bardzo agresywne podczas tarła i potrafią te 5 samic bardzo szybko "dojechać" . Oczywiście ..jeżeli będzie sporo kryjówek  to też bardzo pomaga w uniknięciu tej agresji.

Dziękuję bardzo za tą wypowiedź, uzmyslowiła mi dość duzo, po jakim czasie będę mógł określic płeć rybek aby dokonać redukcji ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeszcze jedno czy 20 szt z każdego rodzaju to nie jest za dużo ? Rozumiem że będę miał większe prawdopodobieństwo aby utworzyć w nastepstwie odpowiednie konfiguracje 

Opublikowano

Jeszcze jedno czy 20 szt z każdego rodzaju to nie jest za dużo ?

I tak i nie:) Czasami na 10 szt. narybku będzie np. 6-7 samców. Możesz wziąć po 10-15 szt. Ale nikt w tym przypadku nie da Ci gwarancji jaki z tego wyjdzie układ. 20 szt. daje teoretycznie większe szanse. Zaryzykuj i kup po 15 szt.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, George 88 napisał:

Jeszcze jedno czy 20 szt z każdego rodzaju to nie jest za dużo ? Rozumiem że będę miał większe prawdopodobieństwo aby utworzyć w nastepstwie odpowiednie konfiguracje 

Tak, jak kupisz więcej masz większe prawdopodobieństwie uzyskania pożądanych układów. Później do redukcji przez Ciebie bądź same się wytłuką 😉

• Lubię to 2
Opublikowano

W przypadku Saulosi myślę że nie będę miał problemu z odroznieniem płci, gorzej będzie z rdzawym chyba że po samym zachowaniu uda mi się rozpoznać płeć