Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Nowinsky Opublikowano 26 Grudnia 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie Poniżej znajduje się mój baniaczek 350 litrów, w którym znajduje się obsada Mbuna (40 szt. maluchów, wielkości około 3cm): - Pseudotropheus cyaneorhabdos Maingano - Cynotilapia sp. Hara Gallireya Reef - Labidochromis Caeruleus Lions Cove - Metriaclima Estherae Minos Reef Zamieszczam informacje dotyczące mojego akwarium: Filtracja: Filtr narurowy na pompie IBO Falownik: Jebao SOW-4 4000l/h z kontrolerem Grzałka: 300W z termostatem Oświetlenie: Moduły led samsung białe + niebieskie z kontrolerem Piasek: Piasek kwarcowy Kreisel 099 (1mm) Pokrywa: Zrobiona ze spienionego PCV + wbudowany termometr i wloty powietrza Akwarium: Wykonane przez Przemka ze Szczecina @przemek wieczorek Aranżacja: Minimalistyczna i estetyczna, pamiętając o stworzeniu kilku kryjówek (zielony serpentynit i kamień alpejski) Moje małe ancymony karmię: Northfin Veggi 1mm Northfin Kril Gold 1mm Naturefood Premium Cichlid Plants S Naturefood Premium Cichlid S JBL Spirulina 40% Postaram się od czasu do czasu wrzucać jakieś zdjęcia z życia, które kwitnie w moim akwarium Pozdrawiam, Artur Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Nowinsky 16
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Fajne..podoba mi się...musisz tylko jeszcze pomyśleć nad likwidacją filmu bakteryjnego i masz czym oczy cieszyć:) Edytowane 26 Grudnia 2019 przez AndrzejGłuszyca
Nowinsky Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Andrzeju, a czy ten film bakteryjny przeszkadza w czymś rybom? Bo ja tego w ogólnie nie widzę, jedynie jest on widoczny jak się człowiek dosyć sporo schyli i będzie zerkać pod pokrywę
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Teraz, Nowinsky napisał: Andrzeju, a czy ten film bakteryjny przeszkadza w czymś rybom? Poza tym , że brzydko wygląda to utrudnia wymianę gazową ( natlenianie) . W lato gdy będzie gorąco może być przyczyną przyduchy. Wystarczy dobrze łamać lustro wody lub zamontować skimmer Eheim 350 który skutecznie załatwi sprawę. Jest to też typowe dla świeżego akwa. Jeżeli z biegiem czasu nie zniknie i nie pomoże cyrkulacja to daj skimmer i po sprawie. 3
Slawek-meszek Opublikowano 26 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Witaj Ładny zbiorniczek.BRAVOOOOOOO Znając życie i każdego młodego malawiste to aranż jeszcze nie raz będzie zmieniany. Co do filmu bakteryjnego to cały syfek zbiera się na tafli wody. Przy każdym ruszeniu tego będziesz widział to coś w wodzie. Powinieneś też poprawić ruch taflą wody a ten filtr powinien zniknąć. Osobiście nie jestem zwolennikiem jak widać wzmocnienie poprzez nalanie za dużo wody. Ale to kwestia gustu. Jak wcześniejszej trzymam kciuki
Nowinsky Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 27 Grudnia 2019 15 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał: Poza tym , że brzydko wygląda to utrudnia wymianę gazową ( natlenianie) . W lato gdy będzie gorąco może być przyczyną przyduchy. Wystarczy dobrze łamać lustro wody lub zamontować skimmer Eheim 350 który skutecznie załatwi sprawę. Jest to też typowe dla świeżego akwa. Jeżeli z biegiem czasu nie zniknie i nie pomoże cyrkulacja to daj skimmer i po sprawie. Wielkie dzięki Andrzeju, postaram się ogarnąć to falownikiem, a jeśli to nie pomoże to wówczas zamontuje skimmer 15 godzin temu, Slawek-meszek napisał: Witaj Ładny zbiorniczek.BRAVOOOOOOO Znając życie i każdego młodego malawiste to aranż jeszcze nie raz będzie zmieniany. Co do filmu bakteryjnego to cały syfek zbiera się na tafli wody. Przy każdym ruszeniu tego będziesz widział to coś w wodzie. Powinieneś też poprawić ruch taflą wody a ten filtr powinien zniknąć. Osobiście nie jestem zwolennikiem jak widać wzmocnienie poprzez nalanie za dużo wody. Ale to kwestia gustu. Jak wcześniejszej trzymam kciuki Okej będę działać, mam nadzieję, że pomoże
Nowinsky Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 1 Stycznia 2020 @Slawek-meszek& @AndrzejGłuszyca Czy teraz już trochę lepiej to wygląda? 8
Slawek-meszek Opublikowano 1 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Godzinę temu, Nowinsky napisał: @Slawek-meszek& @AndrzejGłuszyca Czy teraz już trochę lepiej to wygląda? Wszystkiego Dobrego na Nowy Rok. Widać poprawę dużą, nie widać już wzmocnienia BRAVO. Film bakteryjny troszkę ustąpił ale no właśnie ale jest jeszcze. Masz narurowca z dość mocną pompom więc ciśnienie na wyjściu powinno być większe. Chyba, że masz na pierwszym biegu. Masz dwa wyjścia 1 Tak jak napisał @AndrzejGłuszycazamontować skimer 2 Ustawić wylot troszkę pod powierzchnią wody w kierunku na taflę i większe ciśnienie powinno być dobrze. Ogólnie zbiorniczek SUPER pozazdrościć
George 88 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #9 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Witam, piękne akwarium. Pytam orientacyjnie ile kg kamieni użyłeś ? Pozdrawiam
Nowinsky Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor #10 Opublikowano 4 Stycznia 2020 3 godziny temu, George 88 napisał: Witam, piękne akwarium. Pytam orientacyjnie ile kg kamieni użyłeś ? Pozdrawiam Dziękuję Około 120kg kamienia i 40kg piasku 1
Rekomendowane odpowiedzi