Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, 

Mam szybkie pytanko chce zakupić falownik do akwarium i stoję przed wyborem 2 modeli jebao sow-4 4000ltr/h oraz sow-8 8500ltr/h. W akwarium pracuje już mechanik AC2000 z prefiltrem eheim. Akwarium o wymiarach 160x40x40 cm. Proszę o pomoc który lepiej wybrać. Z góry dziękuję .

Opublikowano

Nie musisz go też mieć odpalonego 24h , tylko ustawić sobie na zwyklym tanim programatorze odpalanie kilka razy w ciagu dnia (ile razy i na ile czasu to już sam wyczujesz bez problemu).

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Loobo napisał:

Nie musisz go też mieć odpalonego 24h , tylko ustawić sobie na zwyklym tanim programatorze odpalanie kilka razy w ciagu dnia (ile razy i na ile czasu to już sam wyczujesz bez problemu).

Moim zdaniem cyrkulator powinien pracować ciągle żeby zapewnić odpowiedni obieg wody w zbiorniku, szczególnie jeśli to on odpowiada za ruch tafli wody czyli natlenianie.  Dodatkowo, takie samoczynne zatrzymywanie i start może mieć zgubny wpływ na ryby bo te mniejsze mogą do niego wpłynąć jak jest zatrzymany, a on potem ruszy i po rybie.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 3
Opublikowano

SlavekG też mi się tak wydaje żeby był włączony cały czas, swojego czasu miałem zamontowany falownik jebao OW-40 ale jak bym go nie ustawił wymiatał piasek był za mocny po prostu więc sprzedałem i kupiłem AC2000 ale efekt taki nie za bardzo zadowalający.

Opublikowano
3 godziny temu, SlavekG napisał:

Moim zdaniem cyrkulator powinien pracować ciągle żeby zapewnić odpowiedni obieg wody w zbiorniku, szczególnie jeśli to on odpowiada za ruch tafli wody czyli natlenianie.  Dodatkowo, takie samoczynne zatrzymywanie i start może mieć zgubny wpływ na ryby bo te mniejsze mogą do niego wpłynąć jak jest zatrzymany, a on potem ruszy i po rybie.

Ja zawsze robię tak, żeby cyrkulator uruchamiał się kilkanaście razy na dobę na 10 - 20 min.

W sumie już miałem wiele różnych cyrkulatorów (zawsze różne chińskie) i każdy zawsze miał na tyle małe kratki, że nie było możliwości żeby wpłynęła do niego ryba.

Co do ruchu tafli wody, to zawsze wszystkie wyloty filtrów kieruję na taflę wody. To wystarcza do jej natlenienia.

Opublikowano

Słuchajcie kupiłem model sow-8 i super szczególnie że sklep e-rybka przyjął zamówienie w poniedziałek a we wtorek (wigilia) około 11:00 falownik był u mnie, express no i dodatkowo dostałem 5% rabatu :) koszt na stronie 279zl chyba najtaniej a z przesyłką za pobraniem wszystko mnie wyniosło 265 zł więc sklep super.