Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Panowie zdecydowałem się na taką filtracje w 240 litrowym akwarium,czy będzie ok?  Filtr kubełkowy Eheim2075  jako  Biolog  z wkładem https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/azoo-active-filter-4in1-12-sztuk-biologiczny-wklad-do-filtra-w-akwarium-o-szerokim-spektrum-dzialania-1967

A jako mechanik będzie pompa https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/aquarium-systems-newjet-2400-pompa-obiegowa-do-akwarium-slodkowodnego-morskiego-terarium-2608

z korpusem narurowym  z artykułu Bartek _De. Wiem że mogłem wziąć mocniejsza, ale żadna strata,zawsze mogę wymienić. Sprzedawca zapewniał mnie że ta pompa jest lepsza od Aqua Nova N-RMC  a to się zobaczy w praktyce :)

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Myślę że źle kombinujesz.

Druga opcja jak najbardziej na tak, ale ten kubeł nie ma sensu. Jak zrobisz mechanikę na pompie obiegowej i będziesz miał korpus czy też dwa przed pompą jako mechaniki, to za pompą daj trójnik i tam umieść korpusy biologiczne/chemiczne. Za tymi korpusami dasz zawór do regulowania przepływu i sprawa załatwiona. Korpusów będzie mógł połączyć nawet i 6 jak tylko będziesz miał taką potrzebę. Dodatkowy plus to mniej gratów w zbiorniku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Myślałem tak jak jest  u innych,czyli kubełek plus prefiltr przed kubełkiem,tylko że u mnie prefiltr będzie na pompie :) A dodatkowo nie wiem czy pod 2 korpusy pompa nie będzie za słaba.

Opublikowano

Jeśli dobrze zrozumiałem to chcesz dać prefiltr przed kubłem i ten prefiltr ma być dodatkowo zasilany tą pompą? To się nie sprawdzi.

Natomiast jak zrobisz tak jak napisałem to będzie ok, nawet na 4 korpusach.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie wiem że dzisiaj jest sylwester i prawie każdy się szykuje na bal :) Mam pytanko do was,a mianowicie jak ustawić zasysy i wyloty. Chce ustawić z prawej strony rurkę do połowy jako zasys do biologa (kubełek)  a dlatego do połowy żeby mi nie ciągnął syfu , a obok rurkę do samego dna jako zasys do filtra mechanicznego na pompie z artykułu Bartek_De . Z lewej strony dwie rurki przy tafli wody jako odpływ od biologa i mechaniki.Co o tym sądzicie,może tak być ?

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Zasys mechanika zawsze dajesz po tej stronie gdzie masz najsilniejsze źródło cyrkulacji, czyli w Twoim przypadku wylot z mechanika. Więc wlot i wylot mechanika daj po jednej stronie, a wlot i wylot biologa po drugiej. No chyba że bedziesz miał cyrkulator, wtedy możesz zrobić tak jak napisałeś, a cyrkulator wtedy daj nad zasysem mechanika.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzieki Bartek za odpowiedz. Chyba zrobię tak jak mówiłem zasysy dam  z prawej strony a wyloty z lewej,i dokupię cyrkulator, bo mam węże już rozmieszczone i skrócone :) a cyrkulator dam na bocznej szybie obok zasysów skierowane na tylna szybe,żeby był obieg w koło akwarium. Myślę że będzie to wszystko hulać :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.