Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlssnie jestem po starcie akwaroum Juwela. Oświetlenie  led biale...i tu problem, bo nie lubię  takiego jasnego nienaturalnego swiatla. Który kolor w zamian, aby ładnie wyglądało i dawało ciepłe światło. Może jakiś czujnik zmierzchu. Co polecacie. Akwarium 150×60×50. Głównie pyszczaki salousi

Opublikowano

Wszystko zależy od portfela i stopnia złożonosci. Przeważnie robimy białe + RGB, ale jak chcesz samo białe, to White Full Spectrum będzie światłem dość ciepłym i najnaturalniej oddaje kolory ryb. Jak dla mnie jest ciut za ciepłe, ale żonie się podoba. Aby ochłodzić, dokładasz niebieskie w odpowiedniej proporcji, więc wystarczy mieć na stałe to WFS + regulowane niebieskie i masz spore możliwości.

Jak samo białe, to poleciłbym ci 8000K. To nie jest przesadnie zimne, wg mnie to takie minimum. Ja mam 12800K i to dla mnie jest w sam raz, chłodne, ale nie niebieskawe.

Innym ciekawym pomysłem, bez regulacji, same włączniki, to dać pasek ledów WFS od 1/4 do 3/4 zbiornika, do tego czerwone ledy na środku i niebieskie na krańcach. Fajny efekt to daje, czasem sobie tak ustawiam. Wygląda jak taki Colgate z symetria. Ryby też przy tym dobrze wyglądają. 

Pomysłów jest mnóstwo, masz w czym wybierać.

Opublikowano

Ja to raczej niżej 10000k bym nie dawał. Obecnie mam 3 rzędy po 5 modułów led  kolejno od frontu 9500k, 9000k i 6500k i jest trochę za żółto, planuje dodać kilka niebieskich modułów. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.12.2019 o 04:07, egon44 napisał:

Witaj!

Z mojej strony mogę polecić moduły z tych dwóch tematów -

Sterownik mogę polecić ten,gdzie możesz sobie na nim wysterować moc światła,czas jego świecenia,barwę  itp. 

https://sklep.palabras.pl/sterownik/48-leddimmerpro.html 

Dziekuje za odpowiedz. Regulacja oświetlenia, która zaproponowałeś wydaje się całkiem fajna. Ale moje kolejne pytanie, czy do akwarium Juwela z oświetleniem  Led również się nadaje. Juwel proponuje swoje rozwiązania, ale sa dosyć drogie. 

Opublikowano

Jak chcesz gotowca, to:

Aquael Sunny jesli chcesz naturalny wyglad zbiornika

Aquael Plant jesli chcesz troche wyostrzone barwy i delikatnie bardziej jaskrawy wyglad zbiornika.