Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
proszę o pomoc w doborze obsady do mojego akwarium. Nowo założone akwarium 150x50x40, filtracja Juwel bioflow M (600l/h), + HW-402B (1000l/h) +
cyrkulator 4000 oba filtry przeniesione z poprzedniego akwarium.

Do akwarium wpuszczam ryby hodowane w poprzednim akwarium:
- 8szt labidochromis caeruleus. (największy ok 8cm najmniejszy 2,5cm razem)
- 1szt. Pseudotropheus crabro ( prawdopodobnie samica ok.7/8cm - nie wykazuje jakiejś szczególnej agresji)

Ponieważ postawienie akwarium w salonie zostało wynegocjowane z żoną, w nowej obsadzie muszą znaleźć się rybki w paski czarno niebieskie :) typu
Pseudotropheus saulosi
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus elongatus

Chciałem uzupełnić obsadę o 14x Pseudotropheus saulosi i 4-6 Pseudotropheus acei. Nie wiem czy to dobry pomysł, proszę o radę.
Ryby chciałbym kupić Żorach, w przyszłym tygodniu. Z tego co widzę są tam dwie hodowle, jeszcze nie dowiadywałem się o aktualną ofertę ryb więc proszę o kilka propozycji. Którą hodowle w Żorach polecacie ewentualnie może coś bliżej Wrocławia?

I jeszcze pytanie o wpuszczanie ryb, najpierw lepiej wpuścić nowe zakupione (małe ryby) a dopiero później ryby duże z starego akwarium czy odwrotnie. Czy wszystkie równocześnie?

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Witaj Pawle,

Na początek podaj jaka jest głębokość zbiornika 40 czy 50? Jeśli 40 to troszkę mało dla Acei bo ryba rośnie spora. 

Nie myślałeś może żeby odsprzedać obecne ryby i zacząć nowy zbiornik z małymi???

Jeśli dasz Saulosi do Caeruleusa to będzie za żółto bo samice Saulosi są żółte. Demasoni absolutnie nie nadaje się do Caeruleusa bo wymaga innej diety. Elongatusy też są raczej roslinozercami. No i Saulosi, Demasoni i Elongatus to są Chindongo, nie Pseudotropheus. 

Zerknij na Cynotilapia Zebroides Jalo Reef, Metriaclima Chailosi. Opcji jest sporo więcej, jednak jeśli zależało by to ode mnie to startowalbym tylko z małymi rybami.

Jeśli chodzi o hodowlę to zacznij od Tanganika-Malawi Darka Gaży.

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, beny_221 napisał:

- 1szt. Pseudotropheus crabro ( prawdopodobnie samica ok.7/8cm - nie wykazuje jakiejś szczególnej agresji)

Witaj

P crabro jest za duzy do Twojego zbiornika. Póki mały to ok ale ta ryba rośnie do ponad 20cm.

1 godzinę temu, beny_221 napisał:

Chciałem uzupełnić obsadę o 14x Pseudotropheus saulosi i 4-6 Pseudotropheus acei

P acei ta ryba pływa w toni a Twoje akwarium ma tylko 40cm więc troszkę za mało jak na te ryby. 

Jeżeli chcesz zostawić yellow to skieruj swój wzrok w stronę Cynotilapi czy to  Jalo Reef,  red top Likoma, Cynotilapia sp. hara Gallireya Reef,  C Ndonga, Metriaclima sp dolphin Manda

A jeżeli odsprzedasz yellowa i na pewno crabro to wtedy możesz mieć

Saulosi , Demasoni, Elongatusy , Ch Socolofi

Tu masz stronę do Żor http://www.tanganikamalawi.pl/

po drodze do Żor masz Malawiana http://malawian.pl/

Masz też Świętochłowice https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/Gy25/

Edytowane przez Slawek-meszek
Opublikowano (edytowane)

Dziękuje za odpowiedzi,

rzeczywiście chyba źle opisałem te wymiary akwarium 50 wysokość w pionie, 40 cm głębokość w poziomie. 
Nazwy rybek brałem ze strony rybyakwariowe.eu, będę pamiętał na przyszłość. Uczę się dopiero Malawi.

Co do rybek to rzeczywiście tego P crabro oddam, wychodzi kupowanie rybek w sklepie akwarystycznym bez wcześniejszego rozeznania.
Jeżeli chodzi o obsadę to zależy mi na zatrzymaniu tych Labidochromis caeruleus. Z tych podanych bardzo spodobała mi się ta Cynotilapi Red Top Likoma. Ciekawe czy uda mi się ja kupić.

Czy w akwarium o wysokości 50cm można już mieć P acei?

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano
1 minutę temu, beny_221 napisał:

Czy w akwarium o wysokości 50cm można już mieć P acei?

O ile ta wysokość dała by radę to te 40 głębokości nie za bardzo nadaje się dla Acei. Pamiętaj też że jest to ryba stadna, a do tego dietetycznie nie za bardzo pasuje do Caeruleusa.

Opublikowano (edytowane)

Ok, rozumiem czyli generalnie gatunki Cynotilapi oraz Metriaclima  mogę rozważać w połączeniu z Labidochromis caeruleus

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano
1 minutę temu, beny_221 napisał:

Ok, rozumiem czyli generalnie gatunki Cynotilapi oraz Metriaclima  mogę rozważać w połączeniu z Labidochromis caerules

Nie tylko, inne Labidochromisy, Pseudotropheus Maingano, ryb jest sporo. Popatrz co Ci się podoba i pytaj

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.12.2019 o 17:57, beny_221 napisał:

Jeżeli chodzi o obsadę to zależy mi na zatrzymaniu tych Labidochromis caerules. Z tych podanych bardzo spodobała mi się ta Cynotilapi Red Top Likoma. Ciekawe czy uda mi się ja kupić.

Oczywiście że da radę kupić np. tutaj http://www.tanganikamalawi.pl/ryby-z-jeziora-malawi/#bwg101/444

Wnioskując że będziesz posiadał Labidochromis caeruleus + Cynotilapia zebroides Likoma Red Top ,to do tych dwóch gatunków dodałbym jakąś Metriaclimę z ciapatymi samiczkami np. Metriaclima zebra BB Masinje  OB female - http://www.tanganikamalawi.pl/ryby-z-jeziora-malawi/#bwg220/1165  .

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano (edytowane)

Po przeanalizowaniu tego co w tej chwili jest dostępne w sklepie wybrałem dwa gatunki,  które najbardziej mi się podobają. Właściwie cztery ale liczę na podpowiedź :)

Metriaclima fainzilberi Maison Reef (podobno dość agresywna) ew. Cynotilapiasp. “hara” Gallireya Reef

Cynotilapia zebroides Likoma White Top ew. Cynotilapia zebroides Cobwe

do tego tak jak pisałem będzie 8 Labidochromis caeruleus (3(4)+5(4)). Ile powinienem kupić rybek z każdego z gatunków do tego akwarium, myślałem żeby wziąć 2x8szt.. Zakładam, że nie będzie wiadomo przy zakupie czy są to samice czy samce. A ile według Was powinno zostać ostatecznie (docelowa osada) w takim akwarium ~290l (150x40x50)?

Edytowane przez SlavekG