Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma następujący problem z wodą.Mianowicie od jakiegoś czasu ma ona lekko białe zabarwienie,jest przezroczysta ale jednak biała.Dzisiaj przy podmiance podkręcilem filtr  na 80% i wlalem troszkę atramentu i zaczęły pływać paprochy jak na wideo.Co może byc przyczyną białej wody?Świecę od godziny 6 rano do 23,ale zawsze tak swiecilem i wcześniej nie było tego efektu.Parametry wody w porządku NO2 0i NO3 około 15

Opublikowano

Skoro piszesz że podkręciłeś filtr to może te paprochy zostały podniesione z podłoża przez mocniejszy prąd wody?

W jakim celu lałeś atrament?

Opublikowano

Żeby zbić troszkę PO4,jestem na etapie budowy ustrojstwa do zbijania fosforu,a na razie radzę sobie atramentem żeby utrzymać poziom miedzy 0 i 0,1

Opublikowano

Około 0,5.Generalnie już z obserwacji co około 2-3tyg wlewam dawkę atramentu przy podmiance i pozniej czyszczę gąbkę.Wczesniej nie miałem tego efektu mlecznej wody taki kolor mam od około tygodnia.Zastanawiam się nad zakupem lampy UV,może jutro zamówię i przetestuje w następny weekend.

Opublikowano

Skoro po4 masz na poziomie 0.5ppm to daruj sobie ten atrament, nie ma najmniejszej potrzeby robić takich kombinacji. Odstaw atrament i zobaczysz co się będzie działo z wodą.