Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jestem świeży w temacie ale chcę założyć akwarium 240l i oczywiście chcę mieć pyszczaki😁 chciałbym skorzystać z waszej wiedzy jaką zrobić obsade...ile sztuk i jakie odmiany chciałbym żeby było kolorowo 😉

Chindongo Socolofi Tumbi Point

Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef

Labidochromis Caeruleus Kakusa

Labidochromis Mbamba

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

WItaj na naszym forum, przeniosłem temat do odpowiedniego działu

W pierwszej kolejności napiszę że 4 gatunki do 240L to za dużo. Proponuję ograniczyć wybór do dwóch gatunków, maksymalnie trzech.  Z tych które wypisałeś po odrzuceniu Socolofi (nie pasuje do reszty) pozostałe mogą być razem. 

Koledzy zapewne zaproponują tu jeszcze inne obsady.

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lukas napisał:

😁chciałbym żeby było kolorowo 😉

Iodotropheus Sprengerae Makokola Reef

Labidochromis Caeruleus Kakusa

Witaj! 

Do powyższych dwóch gatunków dołóż sobie np. Cynotiliapia Hara Gallireya reff i już będziesz miał trzy kolorki ;)

Opublikowano
3 minuty temu, Slawek-meszek napisał:

Sławku co miałeś na myśli, że nie pasuje do saulosi do rdzawego, L mbamba i L caeruleus.

Saulosi tam nie ma na liście, a i tak bardziej chodziło mi o Caeruleusa, jeden to roślinożerca a drugi mięsożerca.

Opublikowano (edytowane)

Przepraszam ale usunąłem post. Jesteś bardzo szybki @SlavekG

Oczywiście masz rację, że do labidochromisów to raczej nie pasuje. Ale za to do rdzawego jak najbardziej pasuje.

Wiem, że to dość agresywna ryba i co niektórzy nie polecają jej do 240l. Z rdzawym byłoby fajnie. Ale chyba najbardziej z Ch Saulosi.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Slawek-meszek napisał:

Wiem, że to dość agresywna ryba i co niektórzy nie polecają jej do 240l. Z rdzawym byłoby fajnie. Ale chyba najbardziej z Ch Saulosi.

Wiele lat temu w swoich początkach hodowałem je właśnie w 240L, o ile pamiętam to nie przejawiały zbytniej agresji, ale wiadomo nie każdy zbiornik jest taki sam. Socolofi z Saulosi wyglądałby ładnie 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz, Lukas napisał:

Czyli te gatunki co napisałem nie mogą być wszystkie razem?

Przede wszystkim jest ich za dużo. Dobrze by było jakbyś ograniczył się do dwóch.  Kolega polecił Chindongo Saulosi i Chindongo Socolofi.