Skocz do zawartości

[120x40x50] Na żołto i na niebiesko - no prawie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 10.06.2020 o 17:31, bojack napisał:

Jak się czuje skrzydlokwiat w zasadowej wodzie? Te kwiaty lubią lekko kwaśną.

Jeszcze go do końca nie rozpracowałem. Na początku po przesadzeniu z ziemi do wody zaczął widocznie marnieć i zasychały mu bardzo końcówki wszystkich liści ( starych i nowych ).

Od około 2 miesięcy nowe liście już nie zasychają i rosną widocznie dorodniejsze. Wypuścił nawet miesiąc temu kwiatka. Wiązał bym to ze zmniejszeniem związków azotu w baniaku raczej, a nie z PH. Trzeba by sprawdzić jak taki skrzydłokwiat "dorastał" by równo z baniakiem, bo przejawia raczej objawy przenawożenia w moim odczuciu.

• Lubię to 1
Opublikowano
17 godzin temu, Xime napisał:

Jeszcze go do końca nie rozpracowałem. Na początku po przesadzeniu z ziemi do wody zaczął widocznie marnieć i zasychały mu bardzo końcówki wszystkich liści ( starych i nowych ).

Od około 2 miesięcy nowe liście już nie zasychają i rosną widocznie dorodniejsze. Wypuścił nawet miesiąc temu kwiatka. Wiązał bym to ze zmniejszeniem związków azotu w baniaku raczej, a nie z PH. Trzeba by sprawdzić jak taki skrzydłokwiat "dorastał" by równo z baniakiem, bo przejawia raczej objawy przenawożenia w moim odczuciu.

Jeżeli puszcza nowe pędy, to znak, że jest mu dobrze ;) Czyli jak zawsze literatura swoje, a przyroda swoje. Dzięki za info. Przyda się na przyszłość, bo planuję zrobić hydroponikę.

No i jeszcze raz szkoda wielka, że musisz się pozbyć baniaka, tym bardziej, że to tak naprawdę dopiero początek :(

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Szkoda, że pozbyłeś się akwarium. Trochę już gęsto tych ryb było jak na mój gust, ale aranż pierwsza klasa. Widziałem na YT, że msobo mają już nowego właściciela. Powodzenia w hodowli.... krewetek? :)

Opublikowano
W dniu 7.07.2020 o 11:07, bakus_44 napisał:

Szkoda, że pozbyłeś się akwarium. Trochę już gęsto tych ryb było jak na mój gust, ale aranż pierwsza klasa. Widziałem na YT, że msobo mają już nowego właściciela. Powodzenia w hodowli.... krewetek? :)

Zgadzam się , było gęsto ( celowałem w 3+9 Msobo, bez dodatków i nie pykło, trzeba było te żółć czymś przełamać, bo 1+11 było zbyt monotonne dla mnie ), ale jak powtarzałem - bałem się cokolwiek odławiać, żeby nie zostać z kilkoma samicami jak zaczną mieć więcej przestrzeni - zresztą sam najlepiej wiesz jak to u Ciebie wyglądało, a jak zapadła decyzja o przesiadce na mniejsze to już mi zależało na każdej sztuce. Ryby jak widać na forum już trafiły w dobre ręce, także mission Malawi vol.1 acomplished, może kiedyś wrócę na wielkie, słodkie i afrykańskie wody jak się pojawi nowa przestrzeń do zagospodarowania :) bo teraz wiem, że do Ameryk raczej nie ;)

W 40x40 spróbuje teraz morskich klimatów - w to jeszcze nie grałem i niekoniecznie z krewetkami, może z Błaznami ;)

Powodzenia z Oskarami ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 13.07.2020 o 21:32, Xime napisał:

Powodzenia z Oskarami ;)

Jedyny minus to to, że nie mają tak fajnego forum i tylu współhodowców, z którymi można się dzielić doświadczeniami. To w przypadku Malawi wielki plus :)