Skocz do zawartości

Mętna mleczna woda - pytanie odnośnie dojrzewania filtra ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko prawda. Ja bym jeszcze dodał, że czasem nadmiar ilości mediów filtracyjnych w filtrze (dużo gąbek, dużo ceramiki) może powodować, że więcej bakterii siedzi w filtrze niż w podłożu/skałach i przy czyszczeniu filtra, albo wymianie części jego mediów, można spowodować sobie wahania biologii.

Duży przepływ filtrów/cyrkulatorów - to jak najbardziej wskazane.

Duża ilość wkładów filtracyjnych - ok, ale trzeba uważać

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Loobo napisał:

Wszystko prawda. Ja bym jeszcze dodał, że czasem nadmiar ilości mediów filtracyjnych w filtrze (dużo gąbek, dużo ceramiki) może powodować, że więcej bakterii siedzi w filtrze niż w podłożu/skałach i przy czyszczeniu filtra, albo wymianie części jego mediów, można spowodować sobie wahania biologii.

Właśnie to miałem na myśli w moim poście :)

Kolega wcześniej miał dużą ilość medium filtracyjnych w poprzednim kubełku, a teraz do nowego filtra przełożył tylko część ceramiki i to w głównej mierze spowodowało wahania NO2. 

Do tego doszły też inne powody o których pisałem ja i koledzy. 

Opublikowano

Hej, wczoraj karmiłem co nie co rybki nie tak jak zawsze tzn rano i wieczór i dzisiaj NO2 rano wynosiło 0.1 więc poziom nie jest już tragiczny, ale faktycznie dobrze piszecie odnośnie tych mediów w filtrze do FXa udało mi się zmieścić tylko 1/3 tego co miałem w Unimaxie i prefiltrach. Ryb mam dużo bo 24 przy FXie woda jest w miarę czysta unoszą się lekkie drobinki przy włączonym wewnętrznym mechaniku dużo ich wyłapuje po paru godzinach filtracji woda jest idealna.

Zastanawiam się nad pewną kwestią a mianowicie wyborem bardziej porowatej ceramiki do kubła wynika to przede wszystkim z konieczności polepszenia biologi bo przy takim stadku i ich trybie życia wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.

I jeszcze jedna kwestia która mnie interesuje to ciekaw jestem czy zrobić jakiś patent na wlocie wody czy nie zastosować jakiegoś prefiltra który by wyłapywał większość zabrudzeń ale to pewnie nie w tym dziale :)

Opublikowano
9 minut temu, Ertos napisał:

I jeszcze jedna kwestia która mnie interesuje to ciekaw jestem czy zrobić jakiś patent na wlocie wody czy nie zastosować jakiegoś prefiltra który by wyłapywał większość zabrudzeń ale to pewnie nie w tym dziale

To nawet się nie zastanawiaj .Wystarczy zwykła gąbka. Ale jeżeli chcesz o tym porozmawiać to załóż nowy temat w dziale OSPRZĘT.

Opublikowano
41 minut temu, Ertos napisał:

Zastanawiam się nad pewną kwestią a mianowicie wyborem bardziej porowatej ceramiki do kubła wynika to przede wszystkim z konieczności polepszenia biologi bo przy takim stadku i ich trybie życia wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem.

Wszystko jedno jaką masz ceramikę w tym filtrze. Równie dobrze możesz zasypać ten filtr lawą, wypchać gąbkami lub czyścikami do zmywania naczyń. Nie kombinuj niepotrzebnie. 

• Lubię to 4
Opublikowano
4 godziny temu, Ertos napisał:

Hej, wczoraj karmiłem co nie co rybki nie tak jak zawsze tzn rano i wieczór i dzisiaj NO2 rano wynosiło 0.1 więc poziom nie jest już tragiczny, ale faktycznie dobrze piszecie odnośnie tych mediów w filtrze do FXa udało mi się zmieścić tylko 1/3 tego co miałem w Unimaxie i prefiltrach. Ryb mam dużo bo 24 przy FXie woda jest w miarę czysta unoszą się lekkie drobinki przy włączonym wewnętrznym mechaniku dużo ich wyłapuje po paru godzinach filtracji woda jest idealna.

I jeszcze jedna kwestia która mnie interesuje to ciekaw jestem czy zrobić jakiś patent na wlocie wody czy nie zastosować jakiegoś prefiltra który by wyłapywał większość zabrudzeń ale to pewnie nie w tym dziale :)

Powiem w skrócie ;) 

Nie kombinuj i zostaw jak jest obecnie. 

Kwestia czasu,a parametry się ustabilizują.

Zmieniając znów ceramikę na nową prosisz się o powtórkę z rozrywki.

Cierpliwość to cnota akwarysty :) 

• Lubię to 2