Skocz do zawartości

Mętna mleczna woda - pytanie odnośnie dojrzewania filtra ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A może to wina testów. Nie wiem ile trzeba byłoby wrzucić pokarmu żeby zmienić parametry.

OT

Ten film nic nie wnosi. To jest na zasadzie JA WIEM ALE NIE POWIEM. Nikt nikogo nie musi oskarżać, że ten pokarm jest niedobry bo zabija ryby.  Wystarczy powiedzieć, że ten pokarm nie polecam bo uważam, że .......

Gość może ma zamiłowanie do ryba ale czy się zna na rybach z Malawi?? Chyba nie, wystarczy popatrzeć jaką ma obsadę, gdzie pływają ryby mięsożerne z rybami roślinożernymi. A mowa jest o pokarmach. Ciekawe jak to robi aby wszystko było OK.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, Slawek-meszek napisał:

Gość może ma zamiłowanie do ryba ale czy się zna na rybach z Malawi??

Raczej się zna na Malawi i potwierdza to osoby z tego forum co To znają. 

Ale wracając do tematu. Wszystko może mieć wpływ na parametry wody więc nie ma co wykluczać że to nie przez pokarm. Warto na kilka dni zmienić dietę naszych podopiecznych. To im nie zaszkodzi A wykluczy się że wahania parametrów są spowodowane przez pokarm. 

Opublikowano
11 minut temu, Boos82 napisał:

Raczej się zna na Malawi i potwierdza to osoby z tego forum co To znają. 

Chciałbym wiedzieć co to za "znawca" Malawi, podobno z naszego Klubu. Spasione ryby karmione prawie wyłącznie mrożonkami. Już był przywoływany tu jako przykład, gdy ktoś chciał umieścić w swoich 300l. 40-50 pyszczaków. U niego też taka ilość pływała dorosłych ryb i efekt widać. Zwala na pokarm, a u niego po prostu filtracja nie wyrabiała i każde sypnięcie dużej, przy takiej obsadzie, ilości pokarmu powodowało wariowanie biologii. Wystarczy spojrzeć ile tam farfocli i syfu pływa. Nie powołujcie się na tego gościa. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Wyraziłem tylko swoje zdanie A za każdym razem jestem pojechany na tym forum. Nie będę się wypowiadał nic już więcej. Zasugerowałem  że zmiana parametrów wody może być przez  pokarm A wy temat kierujecie w inną stronę. Niczego nie można wykluczyć. 

Opublikowano
6 minut temu, Boos82 napisał:

Niczego nie można wykluczyć. 

Pokarm może być skutkiem, nie przyczyną. Przy prawidłowo zmontowanym i funkcjonującym akwarium (obsada, wyposażenie) pokarm nie ma prawa tak wpływać na parametry i wygląd wody. Dlatego ten przykład z YT jest kiepskim przykładem. 

Oczywiście jedne pokarmy są czystrze, inne mniej, ale nie powinno mieć to takiego wpływu. No, chyba że się wrzuca wiadro pokarmu😏. Moim zdaniem przyczyny trzeba szukać gdzie indziej. 

• Lubię to 2
Opublikowano
31 minut temu, piotriola napisał:

Wzrost no2 powstał przez poruszenie podłoża. 

Sądzę że nie tylko przez wzruszenie podłoża.

Kolega @Ertos też pisał że wymienił filtrację (Unimaxa na FXa) i pomimo że przełożył do nowego filtra tylko dojrzałą biologicznie ceramikę z Unimaxa,to  też spowodowało wahania/wzrost NO2.  Trzeba brać pod uwagę to,że bakterie w filtrze nie osadzają się tylko na ceramice,ale również na mediach mechanicznych(gąbki,wata filtracyjna).

W czasie zmian czy to w filtracji(media biologiczne/mechaniczne),czy nawet wymianie podłoża na nowe warto ,a nawet wskazane jest,aby nie karmić ryb przez kilka dni,bo karmienie ryb powoduje ciągłe produkowanie przez nie odchodów,które też wpływają na to,że bakterie nie nadążają z ich usuwaniem,oraz nie nadążają się namnażać i pracować jak należy, co już było dodatkowo spowodowane wymianą filtracją/mediów,oraz po części też karmieniem ryb w czasie tych wszystkich zmian,i stąd też nastąpiły takie wahania parametrów(NO2).