Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Tonny24 napisał:

Gdyby nie było protomelasa tetrastigma by się wybarwiła? Bo rozumiem że red cap itungi w ogóle nie pasuje do reszty obsady. A z kim L. red cap itungi może pływać? 

Ogólnie lethrinopsy to bardzo delikatne ryby szczególnie w młodości. 

Można do nich dobrać gatunki które nie "uczęszczają" przy pisaku, bardziej żyjące w toni i spokojne.

Placidochromis sp Otter blue, Copadichromis borleyi  namalenje, copadichromis chrysonotus.

Ewentualnie Mdoka, ale ona będzie zabierała "piasek" Lethrinopsą

Opublikowano
20 minut temu, Merlot napisał:

Ogólnie lethrinopsy to bardzo delikatne ryby szczególnie w młodości. 

Można do nich dobrać gatunki które nie "uczęszczają" przy pisaku, bardziej żyjące w toni i spokojne.

Placidochromis sp Otter blue, Copadichromis borleyi  namalenje, copadichromis chrysonotus.

Ewentualnie Mdoka, ale ona będzie zabierała "piasek" Lethrinopsą

Znalazłem obsade z lethrinopsem, tetrastigmą u Limak86. Wychodzi na to że te dwa gatunki mogą być razem. Jest ktoś w stanie ułożyć Mi sensowna obsade, albo podać link strony gdzie jest opisane która ryba z którą dobrze się razem czuje. Z gory dziekuje

Opublikowano

Mdoka, tetrastigma, borlejka i red cap. Nie jest prawdą, że tetrastigma się nie wybarwi. Nie wybarwi się w pełni. To dotyczy też red capa. Z tego względu absolutnie odpuść sobie Protomelasa. Yellowy przy takim akwarium też mogą wywierać negatywny wpływ. Nad borlejką też bym się zastanowił w takim akwarium. To silny i wielki kloc. Może jakaś inna odmiana Copadichromisa byłaby lepsza? Może trewavasae? 

Opublikowano
41 minut temu, pozner napisał:

Mdoka, tetrastigma, borlejka i red cap. Nie jest prawdą, że tetrastigma się nie wybarwi. Nie wybarwi się w pełni. To dotyczy też red capa. Z tego względu absolutnie odpuść sobie Protomelasa. Yellowy przy takim akwarium też mogą wywierać negatywny wpływ. Nad borlejką też bym się zastanowił w takim akwarium. To silny i wielki kloc. Może jakaś inna odmiana Copadichromisa byłaby lepsza? Może trewavasae? 

Krzysiu pamiętajmy ze borlejka to nie tylko Kadango, jak wspomniałem w poście wyżej Namalenje jest równie piękny, o wiele bardziej spokojny i ma fajne samice :)

• Lubię to 1
Opublikowano
36 minut temu, Merlot napisał:

Krzysiu pamiętajmy ze borlejka to nie tylko Kadango, jak wspomniałem w poście wyżej Namalenje jest równie piękny, o wiele bardziej spokojny i ma fajne samice :)

Namalenje też ma czerwony tułów jak kadango red fin? 

Opublikowano
40 minut temu, Merlot napisał:

Masz rację. Może też być mbenji. 

4 minuty temu, Tonny24 napisał:

Namalenje też ma czerwony tułów jak kadango red fin? 

Nie, bardziej żółty. 

Opublikowano
58 minut temu, Tonny24 napisał:

No właśnie a chciałem żeby było trochę czerwieni w zbiorniku 😔

Właśnie to jest największy problem, chciałoby się taki i taki ale nie zawsze są radę :) sam nie raz miałem ten problem :)

Opublikowano
26 minut temu, Merlot napisał:

Właśnie to jest największy problem, chciałoby się taki i taki ale nie zawsze są radę :) sam nie raz miałem ten problem :)

No właśnie główkuje nad obsadą już od dobrych kilku miesięcy ale sam to zrobię kibel w akwarium a tego nie chce a nie wiem gdzie szukać info o non mbunie