Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Falcowski napisał:

WFS ma najwyższy współczynnik CRI, powyżej 90, ale jest po prostu za chłodne.

Chyba miałeś na myśli za ciepłe ( żółty odcień)

Opublikowano

Panowie nie mam czasu,ani zdolności manualnych żeby sobie samemu zrobić takie oświetlenie :). Właśnie też tam myślałem żeby kupić 1 6500K + 1x niebieskie.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, Arni napisał:

Panowie nie mam czasu ma robienie oświetlenia,a na dodatek nie mam takich zdolności manualnych :)

Jak nie jesteś w stanie sobie sam zrobić to weź świetlówkę 9000-10000K + RGB

Opublikowano

Słavek czyli musiałbym wziąć samą pokrywe,a ledy w innym sklepie bo tak tak mocnych nie mają.A jak z mocowaniem tych ledów,beda pasowały pod tą pokrywe ?

Opublikowano

Nie wiem jakie są mocowania w tej pokrywie, myślę jednak że da się dobrać odpowiednie mocowania, być może nawet LEDy są sprzedawane razem z mocowaniami do instalacji w pokrywie.

Opublikowano
48 minut temu, Arni napisał:

.A jak z mocowaniem tych ledów,beda pasowały pod tą pokrywe ?

Ja mam małe akwa z pokrywa aluminiową tej firmy. Jest tam taki płaskownik wzdłuż , przesuwany ? Świetlówkę plant mam od spodu  na dwie trytki do tej listwy zamontowane. Świetlówka nie jest zanurzona w wodzie a poziom wody jest na tyle wysoki , że korona zakrywa poziom wody. Jeżeli masz tak jak u mnie to też do tej listwy ( płaskownika) możesz zamontować oświetlenie.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Tu na zdjęciach pokazałem czerwoną strzałką taki rowek ( 2-3mm) w który wkładam te aluminiową listwę aby była w jak najwyższym położeniu .Oryginalnie do tej listwy była zamontowana świetlówka jak na zdjęciu poprzez takie zatrzaski - spinki. Ale ja to usunąłem i dałem inną świetlówkę ( plant) a zamontowałem ją za pomocą trytek ( takie plastikowe z ząbkami do wiązania np. wiązek elektrycznych).

DSC_3831.JPG

DSC_3847.JPG

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
3 godziny temu, Arni napisał:

Panowie nie mam czasu,ani zdolności manualnych żeby sobie samemu zrobić takie oświetlenie :). Właśnie też tam myślałem żeby kupić 1 6500K + 1x niebieskie.

Jeśli lubisz przepłacać to rozumiem :) 

Jak mam być szczery to oświetlenie(np. po taniości 9000K) z tematów,do których podałem linki jest naprawdę łatwe w montażu,i nie potrzeba tutaj zdolności elektryka :D :P 

Naprawdę to nic trudnego.Jak by co to mogę pomóc.

Oczywiście jakie rozwiązanie wybierzesz,to będzie to Twój wybór ;) 

Osobiście celowałbym w barwę 8500-9000K .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Andrzej mi powiedzieli że do pokrywy  120 dł dają jakis wzmocniony katownik. Może zrobię tak że wezme samą pokrywe a belki dokupię gdzieś osobno. Pokrywa ok? dzieje się cos z nia po jakims tam użytkowaniu???

Edytowane przez Arni
Opublikowano

Posiadam taka pokrywę tylko wymiar 150, jeśli chodzi o świetlówke to bierz power led. Tylko pamiętaj o uszczelce na rancie akwarium , bo te pokrywy cienka, ja długo z tym walczylem. Nie zdały egzaminu uszczelki piankowo-gumowe sprzedawane po taniosci w marketach. Dopiero kupno silikonowej uszczelki marki Tesa załatwił sprawę raz na zawsze!

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka