Skocz do zawartości

Wysokie pH w baniaku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam😁

Marzyłem od dłuższego czasu o tym by założyć akwarium wiele się naczytalem i postanowiłem rozpocząć moja przygodę z akwarystyką zbiornikiem 112l.

Na starcie mam problem z pH wody w zbiorniku mam ponad 8 pH gdzie w krainie mam 7.2. Robiłem test testerów jak na zdjęciu. 

Testy na Gh, KH, No2 i No3 jadę dzisiaj kupić i zrobię je dopiero jutro 1574504215406210624704.thumb.jpg.453580ae2f8cea35631a2e8caaca2b85.jpg

Akwarium nie jest jeszcze zarobione bo dojrzewa właśnie mija 2 tydzień,  a takie różnice w pH. 

Sprawdzałem czy to nie czasami wina skał które posiadam. Wyjąłem je z akwarium osuszaczem i zrobiłem test z octem, niestety test nic nie wykazał (kamienie jak na zdjeciach). 

Moje akwarium po wyciągnięciu tych kamieni do testów wygląda tak.

Prosze o pomoc ☺️15745041664341606098325.thumb.jpg.a1c25e78c257faf2a2ebda97ae8f40a9.jpg

15745041920991335560441.thumb.jpg.e9e7c42a91e599def181feef84fc68d4.jpg

Edytowane przez arturbialy
Opublikowano

Witam Artur na naszym forum!

4 minuty temu, arturbialy napisał:

Na starcie mam problem z pH wody w zbiorniku mam ponad 8 pH gdzie w krainie mam 7.2.

To nie jest żaden problem a wręcz przeciwnie. Poza tym pH wzrasta w momencie startu wtedy kiedy woda w akwa ulega natlenieniu. Jest to normalne zjawisko. Z takiego poziomu tylko się cieszyć..ale...powinieneś mieć krople w zakresie 7.4 - 9.0. One Ci najbardziej wiarygodnie wskażą poziom pH bo ten zakres jest właściwy do naszego biotopu.

7 minut temu, arturbialy napisał:

zrobiłem test z octem, niestety test nic nie wykazał (kamienie jak na zdjeciach)

Testowanie  octem jest zbędne..i gdyby się zapieniło to jak najbardziej się nadaje do naszego biotopu  z tego względu , że woda powinna być zasadowa. Skoro nie było reakcji na ocet to znaczy , że kamień jest obojętny w kontekście zasadowości czy odwrotnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witaj,

Faktycznie różnica dość spora. Myślę że przyczyną może być wyskalowanie testu Zooleka, już to widziałem wcześniej. Dobrze by było jakbyś PH zmierzył testem kropelkowym o zakresie pomiarowym 7.4 - 9 Dobre wskazania daja testy JBL lub Salifert Freshwater. Zooleka też może być ale ważne żeby był 7.4-9.

Inna sprawa jest to że PH wody po 24h lekko wzrasta ale mówimy tu o wartości rzędu 0.2  

Ph na poziomie 8.0 nie jest za wysokie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak. Myślałem o rybach z tamtego rejonu,  ale jak na pierwszy raz to nie chciałem porywać się na Bioton tylko na mieszane ryby ale większość z Malawi. 

Napisałem na tym forum ponieważ z niego najwięcej się dowiedziałem,  przeglądałem różne fora,  natomiast na tym najjaśniejsze są dla mnie odpowiedzi 

To mam kupić ten test od 7.4 do 9 i zrobić test, czy poczekać aż minie miesiąc i wtedy powtórzyć badanie? 

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, arturbialy napisał:

To mam kupić ten test od 7.4 do 9 i zrobić test, czy poczekać aż minie miesiąc i wtedy powtórzyć badanie?

Kup kropelkowe w tym zakresie 7.4-9.0. Zbadaj nimi kranówę i wodę w akwa. Potem rób raz na tydzień . W tym przypadku nie ma potrzeby często ich wykonywać. Masz dobry poziom pH w kranówie ( mimo wykonania innym testami )i tu nie ma obaw. Ale lepiej być pewnym robiąc je dobrymi testami . Zoolek może być ale w zakresie jak pisałem.

44 minuty temu, arturbialy napisał:

ale jak na pierwszy raz to nie chciałem porywać się na Biotop tylko na mieszane ryby ale większość z Malawi. 

Artur..my nie popieramy mieszania ryb w naszym biotopie stąd nie spodziewaj się pomocy odnośnie tamtych ryb. Ale  w zakresie naszego biotopu na pewno uzyskasz wszelką pomoc..masz akwa 112 litrów..nie jest ono zbyt duże i ogranicza jednak możliwości względem obsady. Przemyśl jednak temat i zastanów się tylko nad rybami z jeziora Malawi. Wtedy załóż nowy temat w dziale OBSADY i koledzy Ci pomogą. Możesz też pomyśleć nad zmianą aranżacji niskim kosztem..ale to już zależy od Ciebie. W każdym bądź razie pytaj , zakładaj nowe tematy a uzyskasz pomoc.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2