Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Niedługo przychodzi do mnie stolarz, montować szafke pod akwarium 120x50x50cm. Szafka będzie miala szerokość 55 cm aby z tyłu za akwarium poprowadzić wszystkie kable i węże z filtra kubełkowego. Pytanie za akwarium w blacie ile zrobić otworów, wystarczą otwory z lewej i prawej strony akwarium, czy tylko z jednej strony ? Planuje filtr jbl e1902 o średnicy węży 2.5 cm czyli otwory wystarczy z 3-4 cm ? i jeszcze tymi otworami pójda kable od grzałki oświetlenia itp. Znacie może kogoś z okolic Poznania co pomaga zakładać akwarium bo mógłbym nawet przejść na inna filtracje ale to już przebowałbym kogoś do pomocy.

Edytowane przez jarosik
Opublikowano
2 godziny temu, jarosik napisał:

Niedługo przychodzi do mnie stolarz, montować szafke pod akwarium 120x50x50cm. Szafka będzie miala szerokość 55 cm aby z tyłu za akwarium poprowadzić wszystkie kable i węże z filtra kubełkowego.

Witaj. W jakim celu tą szafka ma być szersza o 5cm od akwarium...? Szafkę robi się pod wymiar akwarium i całość stawia się ok 10cm od ściany aby z tyłu puścić kable, węże itp. Po co utrudniać sobie życie i kombinować z jakimiś otworami, które później mogą okazać się np za małe...? 🤔

• Lubię to 2
Opublikowano
7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Czemu w blacie ?

szafka bedzie o 5 cm szersza od akwarium i w tych 5 cm ktore zostana za akwarium chce zrobić otwory bo w szafce bylby filtr i kontakty

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, jarosik napisał:

szafka bedzie o 5 cm szersza od akwarium i w tych 5 cm ktore zostana za akwarium chce zrobić otwory bo w szafce bylby filtr i kontakty

Zaczynaj zdania dużymi literami i kończ kropkami. Ale wracając do tematu..takie rozwiązanie nie ma sensu i akwa będzie brzydko optycznie wyglądać ( moje zdanie). Zrób jak Ci  napisał@Robson79.Otwory zrób  u góry i na dole ale w plecach. Zrób na tyle duże aby węże nie dotykały ścianek bo często przenoszą drgania i słychać jak szafka rezonuje. Nawet jak będą zbyt małe to zawsze można je powiększyć potem. Ale weź to pod uwagę.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Robson79 napisał:

Witaj. W jakim celu tą szafka ma być szersza o 5cm od akwarium...? Szafkę robi się pod wymiar akwarium i całość stawia się ok 10cm od ściany aby z tyłu puścić kable, węże itp. Po co utrudniać sobie życie i kombinować z jakimiś otworami, które później mogą okazać się np za małe...? 🤔

Bo oprocz tej szafki beda inne szafki i to wszystko ma przylegac do sciany.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
6 minut temu, jarosik napisał:

A pomyslałeś o Tym, że te 5cm to może być za mało...? Z jakiej płyty będziesz miał plecy od szafki...? Pamiętaj że musisz wziąć tą grubość pod uwagę. Jeśli będzie grubości np.18mm to zostaje Ci 3 cm a tu już będzie ciężko przełożyć węże od filtra, przewody z wtyczkami itd...  

• Lubię to 2
Opublikowano
20 minut temu, Robson79 napisał:

A pomyslałeś o Tym, że te 5cm to może być za mało...? Z jakiej płyty będziesz miał plecy od szafki...? Pamiętaj że musisz wziąć tą grubość pod uwagę. Jeśli będzie grubości np.18mm to zostaje Ci 3 cm a tu już będzie ciężko przełożyć węże od filtra, przewody z wtyczkami itd...  

Właśnie rozmawiałem ze stolarzem, który robi mi całą zabudowę ściany w salonie i on plecy szafki cofnął od ściany o dokładnie 4,6 cm, więc otwory będą jednak w plecach szafki. Mam nadzieje, że taka odległość wystarczy.