Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, suricade napisał:

Możesz to rozwinąć? Jakoś nie ogarniam.

W głowie sobie założyłem, że klasycznie masz przelot prostopadle przez dno i rurkę doprowadzającą wewnątrz doniczki ściętą na płasko (równolegle do dna - wyznaczającą poziom wody w doniczce).

Takie rozwiązanie powoduje właśnie siorbanie, bo zbyt gwałtownie grawitacja ją zasysa, ze wszystkich stron. Ścięcie rurki często pomaga, bez zaworów i innych mniej lub bardziej wymyślnych ograniczników przepływu - bo wpływ do rurki jest wtedy łagodniejszy i tylko po 1 ściance.

W aktualnej sytuacji (obrazkowej) zapomnij o tej propozycji.

Jak sobie dorobisz drugi niezależny odpływ (który uważam za konieczny - awaryjny), to ten możesz hamować/tłumić po kosztach bez zaworu czym chcesz (mniejszą rurką czy nawet gąbką).

Jeśli autorzy projektów, które oglądałaś go nie uwzględniali, to poddaję je pod wątpliwość, bo według mnie 2 rurki od osmozy 3/8 cala są bezpieczniejsze na dłuższą metę niż jedna 5 cm, bo ta wyższa, nie eksploatowana na co dzień nie ma prawa się zatkać i zawsze zadziała w razie zatkania na amen głównego przepływu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zmieniłam rurę na gładką. Nieźle się naszukałam żeby to jakoś dopasować. Niestety teraz słychać plusk spadającej wody. Chwilowo woda spływa na gąbkę i jest ciszej. Jakieś pomysły jak to można rozwiązać ?

Opublikowano

To co proponowałem nie zrobiłaś? Dluga cienka gąbka jakby sznurek w środku tej rurki. Jezeli gąbka/rurka będzie dotykała lustra wody to nie powinno być słychać spadajacej wody. 

Opublikowano
3 minuty temu, Sacrum napisał:

Jeśli rurka jest pionowo w dół i wyłożona poniżej poziomu lustra wody?

Może wygiąć ja w literę C?

Jest pod kątem, przy pionowym ustawieniu gładka rura wydaje nieznośne dźwięki, jak w starych spłuczkach. :)

1 minutę temu, Tom74 napisał:

To co proponowałem nie zrobiłaś? Dluga cienka gąbka jakby sznurek w środku tej rurki. Jezeli gąbka/rurka będzie dotykała lustra wody to nie powinno być słychać spadajacej wody. 

Mało wykonalne na całej długości rury. Aktualnie gąbka jest przy wylocie, woda z rury spada na gąbkę i po niej do akwarium. Ale szukam innego rozwiązania.

Opublikowano
12 minut temu, suricade napisał:

Mało wykonalne na całej długości rury. Aktualnie gąbka jest przy wylocie, woda z rury spada na gąbkę i po niej do akwarium. Ale szukam innego rozwiązania.

Jak długa jest rurka?  Proponuje aby woda płynęła gąbka w rurce. 

Opublikowano

Nie chodzi o to aby gąbka wypelniala rurkę szczelnie. Proponuję kawalek gąbki o przekroju powiedzmy 1-2cm (żeby mozna wysunąć gąbkę bez problemu do rurki) i długości 50 cm.  Jezeli masz  taki kawalek gabki  to wykonanie tego zajmnie Tobie z wlozeniem  10 minut. Zawsze mozna spróbować. 

Nad odplywem bezpieczenstwa i tak bedziesz musiała pomyśleć. 

Opublikowano (edytowane)

Jezeli odcinek 3 cm bedzie w skrzynce to nie powinien się zsunać. Pewnie  jest możliwość  jej przytrzymania (docisniecia, przywiazania). 

IMG_20191119_193314.jpg

Edytowane przez Tom74