Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Właśnie zaczynam z malawi i chciałbym was prosić o pomoc  w doborze obsady.Jest to 450l, 150x50x60.Wiem że 3 gatunki do tego litrażu najbardziej pasują,ale nie mam jakiejś konkretnej koncepcji.Na  pewno ma być kolorowo  ,ale też nie chciałbym jakichś standartowych ryb tylko coś bardziej oryginalnego.Możecie się wykazać 😀 

Opublikowano

Witaj na forum, trafiłeś w dobre miejsce  🙂 zapewne dostaniesz tyle propozycji że nie będziesz wiedział na co się zdecydować 🙂

Do Twojego litrażu pokusiłbym się o 4 gatunki, no chyba że to Twoje założenie że mają być 3.

Czasem te standardowe ryby prezentują się dużo lepiej od jakichś niby rzadkich, wyszukanych.

Od siebie mogę zaproponować następująco:

Metriaclima Kingsizei Lupingu,

Pseudotropheus Cyaneorhabdos

Pseudotropheus Acei Luwala

Cynotilapia Zebroides Jalo Reef lub Red Top Likoma ( osobiście wolę Jalo Reef)

Możliwości jest dużo więcej i zapewne tu one padną

Opublikowano

Witaj @FilipM

Zerknij na tematy obsad w tym samym dziale. Zrób sobie listę gatunków ryb, które się Tobie podobają, a potem razem z kolegami doradzimy co z czym się je :)

Opublikowano

Jeśli mówisz że 4 sobie poradzą to oczywiście mogą być 4 😉.Oglądałem  już tyle gatunków że mi się wszystkie zaczęły podobać.😀

@SlavekG,fajne zestawienie,ale brakuje mi mojego ulubionego koloru,czerwonego.Dlatego wymienił bym jakiś jeden z tych  na coś z czerwonym kolorem i wtedy byłoby idealnie.😃 

Opublikowano
1 minutę temu, FilipM napisał:

Jeśli mówisz że 4 sobie poradzą to oczywiście mogą być 4 😉.Oglądałem  już tyle gatunków że mi się wszystkie zaczęły podobać.😀

@SlavekG,fajne zestawienie,ale brakuje mi mojego ulubionego koloru,czerwonego.Dlatego wymienił bym jakiś jeden z tych  na coś z czerwonym kolorem i wtedy byłoby idealnie.😃 

Z typowym czerwonym to u mbuny problem ale jest ładny mocny pomarańczowy, mówię tu o Metriaclima Estherae. Nie każdy się ze mną zgodzi, ale uważam że możesz iść nawet w 5 gatunków w tym zbiorniku.

Opublikowano

Ja ze swojej strony zaproponował bym koledze jak powyżej @SlavekGMetraclima estherea minos reef Ob samica bo ciapki są super i przekonały mnie do siebie na 100%. Co do typowo czerwonego to jak koledzy wyżej, chyba że sztuczne twory ale tych nie polecamy, ewentualnie, możesz Iodotropheus sprengae, ale to takie miedziano-fioletowe. 

Opublikowano

Tropheops chilumba ma piękne, czerwone detale. Samice są morelowe. Moim zdaniem jedne z piękniejszych, obok Metriaclimy estherae. Jest jeszcze Labeotropheus fuelleborni Thumbi West, Labeotropheus trevawasae Thumbi West, Pseudotropheus  'perspicax orange cap' oraz Metriaclimy emmiltos i pyrsonotos z pomarańczowo-czerwonymi detalami. Labeotropheus trewavasae Chilumba, Manda i Chiofu podchodzą bardziej w ceglany odcień. No chyba, że chcesz hybrydę, ale tych ryb nikt tutaj nie poleca, a wręcz przeciwnie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuje wszystkim,mam już jakąś wizję teraz.

Do tych trzech jeszcze musiałbym dobrać coś z żóltych ryb

Pseudotropheus Cyaneorhabdos

Tropheops chilumba

Cynotilapia Zebroides Jalo Reef