Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Projektuję filtrację narurową do akwarium 500l Malawi. Widziałem kilka projektów i większość spraw jest zrozumiała. Problem sprawia mi bypass. W niektórych projektach jest, a  w innych go nie ma.

Spotkałem się z opinią, że można nim regulować prędkość przepływu wody przez filtry. Ktoś inny wypowiedział się że dzięki bypass'owi można czyścić filtry bez wyłączania pompy.  

Ale jak jest naprawdę , jakie zastosowanie ma bypass i kiedy go używać, jak go podłączyć prawidłowo?

Czy ktoś może udzielić wyczerpującej odpowiedzi?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Przy 3 lub więcej korpusach biologi IMHO bypass nie jest potrzebny nawet przy mocniejszej pompie. Tak mam i jestem zadowolony.  Biologia działa ok

• Lubię to 1
Opublikowano

Moim zdaniem zrobienie go nie zaszkodzi, a daje większe możliwości  późniejszej regulacji przepływów. Oczywiście w jakimś stopniu podnosi ogólne koszty ale   jestem za. U siebie rozwiązałem  to jak na zdjęciu. 93C0BD5D-EAD9-4E0F-9747-D5716C974511.thumb.jpeg.3b8e5dc807a49e3b91df9d58596ce4c1.jpegFiltracja do zbiornika ok 700 l. Podwójny zasys i wylot za trójnikiem odejścia na chemię. Zdjęcie zrobione we wcześniejszej fazie projektu, obecnie minimalnie zmienionego. Ale zasada ta sama

• Lubię to 1
Opublikowano

Do czwórnika od dołu mam wpięty zawór PVC z odejściem wprost do kanalizacji- spust wody przy ręcznej podmianie. Od góry wejście zasilania wodą przepuszczoną przez ustrojstwo, rownież odcinaną zaworem- podmiana ręczna, docelowo stała.  Całość ogólnie jest bardziej rozbudowana, ale nie chcąc koledze zbytnio zaśmiecać wątku ubocznymi tematami, całość projektu zaprezentuję w niezależnym temacie. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Waclaw napisał:

Do czwórnika od dołu mam wpięty zawór PVC z odejściem wprost do kanalizacji- spust wody przy ręcznej podmianie. Od góry wejście zasilania wodą przepuszczoną przez ustrojstwo, rownież odcinaną zaworem- podmiana ręczna, docelowo stała.  Całość ogólnie jest bardziej rozbudowana, ale nie chcąc koledze zbytnio zaśmiecać wątku ubocznymi tematami, całość projektu zaprezentuję w niezależnym temacie. 

Ok już wszystko jasne👍

@Waclaw Mam tylko jedną uwagę. O ile rozdzielenie zasysu nie ma żadnego wpływu na wydajność całego układu, to moim zdaniem siła ssania przy dwóch wlotach będzie słabsza niż przy zastosowaniu jednego.

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

To prawda, że siła ssania  będzie mniejsza, ale przy podwójnym zasysie zwiększa się powierzchnia zbierania brudów z dna. O ile dobrze pamietam takie rozwiazanie stosował kolega rękawiczka i bardzo to sobie chwalił. Tak wiec skopiowałem to rozwiazanie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Waclaw napisał:

To prawda, że siła ssania  będzie mniejsza, ale przy podwójnym zasysie zwiększa się powierzchnia zbierania brudów z dna. O ile dobrze pamietam takie rozwiazanie stosował kolega rękawiczka i bardzo to sobie chwalił. Tak wiec skopiowałem to rozwiazanie. 

I to może być złudne, bo te cięższe brudy mogą nie zostać pochwycone. To miało by sens gdybyś zredukował rurki zasysające na 25mm (jeśli cały układ masz na 32mm), albo i na 20mm🤔