Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie,

akwarium na razie do nauki 120l od dwóch tygodni pracuje na pusto z unimax 250, zastanawiam się nad zakupem jednego z w/w sunsun i podpięciem go jako prefiltr, oczywiście przerobie go do typowej filtracji mechanicznej ale nie jestem pewny czy lampa UV w nim zawarta powinna być w mechaniku a nie biologu i czy do takiego zestawu dobrać cyrkulator aquael 1000 czy 2500, proszę o uwagi bo dopiero zaczynam przygodę z Malawi i nie wiem czy idę w dobrym kierunku.

Edytowane przez Krzysiek Rzeszów
Opublikowano (edytowane)

Wracając do Twojego pytania, ja mam swoje. W jakim celu chcesz mieć lampę UV? Nie jest ona do niczego potrzebna.

Do tego akwarium falownik może nie być potrzebny, a nawet jak się okaże że się przyda to możesz go dokupić później.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz. Po dwóch tygodniach działania akwarium (fakt puściłem synowi 2-letniemu parę neonek na ten czas bo nie mógł zrozumieć czemu rybek nie ma) zaczyna mi ono kwitnąć jak na zdjęciu, dlatego pomyślałem o UV. Na start zbiornika dałem bakterie na start Seachem.

IMG_20191103_224925.jpg

Opublikowano
11 godzin temu, Krzysiek Rzeszów napisał:

Witajcie,

akwarium na razie do nauki 120l od dwóch tygodni pracuje na pusto z unimax 250, zastanawiam się nad zakupem jednego z w/w sunsun i podpięciem go jako prefiltr, oczywiście przerobie go do typowej filtracji mechanicznej ale nie jestem pewny czy lampa UV w nim zawarta powinna być w mechaniku a nie biologu i czy do takiego zestawu dobrać cyrkulator aquael 1000 czy 2500, proszę o uwagi bo dopiero zaczynam przygodę z Malawi i nie wiem czy idę w dobrym kierunku.

Masz kubełek o przepływie 1000 l/h dokup do niego prefiltr eheima i to powinno wystarczyć za całą filtrację. Jeżeli okaże się , że będzie za słaba dokupisz falownik lub drugi kubełek i podłączysz drugi, ale osobno. Łączenie razem 2 kubełków nie ma sensu. Lampa UV nie jest potrzebna.

Zajrzyj tutaj http://www.klub-malawi.pl/?page_id=146

• Lubię to 1
Opublikowano

Zaraz, zaraz jak ma kubełek 1000 l/h?
Miałem U250, on się nada tylko na biologa, szkoda prefiltr do niego zakładać bo i tak ma mizerny flow.

Do U250 dołożyć np Aquael Circulator 1000 z gąbka / prefiltrem Eheim + wata i filtracja mechaniczna ogarnięta.