Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

Skoro wiesz że to temat na inny dział to czemu świadomie piszesz w tym dziale? Trzymajmy się zasad.

Z całym szacunkiem,ale wydaje mi się że znów czepiasz się niepotrzebnie,bo to samo mogłeś wcześniej napisać innym udzielającym się w tym temacie,bo oni również pisali o czymś innym(np. o obsadzie,o której również ja napisałem) niż jest to wymagane w tym dziale.

Przy okazji chęci pomocy autorowi tematu skrobnąłem co nie co,aby odpowiedzieć mu na zadane pytania,na które też odpowiedzieli inni koledzy.

Jako moderator staraj się traktować wszystkich na równi,bo teraz to wygląda jak byś tylko przyczepił się mojej osoby,a zauważ że nie tylko Ja pisałem o obsadzie.

Koniec OT z mojej strony.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, egon44 napisał:

Z całym szacunkiem,ale wydaje mi się że znów czepiasz się niepotrzebnie

Masz rację, wydaje Ci się! I dziękuję za radę ale wiem co mam robić jako mod.

Edytowane przez SlavekG
Opublikowano

Witajcie, z góry przepraszam że nie odpisywałem ale nie było czasu. Dziękuję Wam bardzo za wszelkie udzielone rady, postanowiłem zrezygnować z anubiasa na rzecz nurzańca. Co do reszty zastosuje się do rad jedynie nie podoba mi się rozwiązanie z prefiltrem do biologa jakoś tak za dużo tych sztuczności bym tam miał. Jeszcze raz dziękuję i jak tylko będę startował pochwalę się fotkami. 

Opublikowano

Lampa badziewie. Takie ledy, jak pokazali z bliska, to są 2 rodzaje - stare - badziewne i nowe - super. Skoro nie napisali mocy i sprzedają w tej cenie, to znaczy, ze jest bardzo badziewnie.

Każda lampa powinna mieć podaną moc łączną plus mile widziana ilość lumenów oraz wypisane barwy.

Jak chcesz tanio, to popatrz światło LED do ciągników, przykładowo ta lub jeszcze słabsza:

https://allegro.pl/oferta/lampa-led-robocza-off-road-72w-do-ciagnika-7825823147

Tylko zasilacz do tego kupujesz i gotowe, ewentualnie sterownik włącz/wyłącz za 35 zł na gniazdko.

Dobrze też mieć lampę o połowę krótszą niż zbiornik, żeby niepotrzebnie boków nie doświetlać.

Opublikowano

Witajcie mam jeszcze jedno pytanie bo kupiłem kamienie i po wstępnych układaniu aranżacji kamienie delikatnie się ruszają i tu się zastanawiam czy pyszczaki nie będą w stanie tego jakoś obalić na szybę? Czy może lepiej czymś to skelić dla swojego spokoju? 

Opublikowano (edytowane)

72747528_2455185861429900_1353340041736224768_n.jpg

76688952_488790588400426_1998400015986327552_n.jpg

Coś takiego i martwi mnie ten kamień po lewej od góry delikatnie się buja i boje się żeby nie poleciał mi na szybe. Waga jego około 10kg, czy może bezpieczniej było by go od początku oprzeć o szybę?

Edytowane przez szymx1
Opublikowano

Nie opieraj o szybę. Może podeprzyj go innym kamieniem. Pyszczaki go nie ruszą, ale nurt wody...cyrkulacja może. Nie wiem na ile to jest stabilne. Jeśli tylko się chwieje, to nie masz czym się przejmować. 

Tak jak Agnieszka pisze, uwzględnij też piasek. Ta dolna grota może zniknąć. Tak w ogóle aranż ciekawy. 

Opublikowano

Bardziej myślałem o takiej płaskiej właśnie, z czarnym tłem. Wbrew pozorom nie jest to takie niskie bo cała konstrukcja w najwyższym miejscu ma ponad 30cm, a do dolnej groty jest 11cm to nawet jak będzie piasek to zostanie szczelina około  6cm

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witajcie moi drodzy za 2 miesiące przychodzi moje nowe akwarium 200x80x70 wiec pora na dobór obsady. Mam nadzieje ze znajdą się jacyś specjalisci ktorzy cos podpowiedzą w tym temacie. Wybór padł jak w temacie na non mbuna a konkretnie na : Placidochromis sp. "blue otter"   (wyjadacz) Lethrinops albus ( grzebacz ) Copadichromis borleyi „Mbenji” ( lub ewentualnie Copadichromis sp. „virginalis gold”)  (toniowiec) Labidochromis caeruleus („yellow”) (skalniak)   Otopharynx tetrastigma * podoba mi się również Otopharynox Lithobates Black Orange Dorsal tylko nie pasuje mi za bardzo do obsady, duzo w internecie sprzecznych informacji choćby dotyczących temperamentu czy terytorializmu. Załozenie bylo takie zeby zbiornik był maksymalnie reprezentatywny z jak najwieksza iloscia wybarwionych samców. Tu pojawia się wazne pytanie w przypadku zaproponowanej obsady na ile samców i samic moge sabie pozwolić ??  Starałem się dobrać obsadę spokojną o podobnych upodobaniach pokarmowych i różnych upodobaniach terytorialnych ( jak na akwarium oczywiscie ) i róznym zachowaniem.  Czy powyzsza obsada ma sens czy moje załozenia nie są błędne  ???
    • U mnie lek na płochliwość to przerybienie lub dodanie non-mbuny która u mnie nigdy nie była płochliwa. W momencie kiedy mbuna ciągle przestraszona siedziała pochowana to non-mbuna jak gdyby nigdy nic ciągle pływała po całym akwa, pod lustrem wody i przy miejscu karmienia zwłaszcza jak ktos podchodził do akwa to od razu kotłowanina przy przedniej szybie w miejscu karmienia. W ten sposób mbuna uczy się od non-mbuny takiego zachowania i płochliwość ustępuje.
    • I oczywiście data ważności testów zachowana
    • Zmierzyłam powtórnie, test na azotany wytrząsałam przez 1min, wyniki takie same, NO3 nadal pomiędzy 1 a 5.
    • Jeśli możesz to zrób też pomiar na wodzie z innych źródeł - kranica, mineralna, z innego akwarium, etc. i porównaj, jeśli wszystkie wyjdą podobnie, to albo źle testujesz albo test wadliwy.  Sprawdź też datę ważności na dnie pudełka. Nie wiem jak z innymi, ale u JBL przeterminowane testy są tylko do wyrzucenia. 
    • @Tomasz78 może tak jak mówisz była to trefna partia. Na forum więcej osób się skarżyło na ten test więc zdecydowałem się zakupić po prostu Zooleka.
    • Trafiłeś na jakąś wadliwą partię. U mnie test NO3 spisuje się bardzo dobrze pod warunkiem że stosuję się do starej instrukcji, czyli wstrząsanie 1 minuta. Pomiar wody w akwa przed podmianką 30, woda z kranu 1-3, także logika tu jest, dodatkowo wspomagam się testem salifert i wyniki są takie same. Można się tylko domyślać co JBL odpie...lił z ta nową instrukcją, może starzy pracownicy co ten test wymyślili odeszli/zostali zwolnieni... nowi pracownicy pojęcia niemają co robią... trudno stwierdzić co tu się stało. Nie może Ci się wydawać, żeby pomiar był dokładny musi być dokładnie 1 minuta silnego wstrząsania, nastepnie czekasz 10 minut do całkowitego rozwinięcia koloru.
    • Czyli kucie i wylewka sprawa jasna w takim razie  a stelaż z suporexu  8 czy 12 i na to blat ma sens ? Bo widziałem w necie kilka takich zdjęć ale nie znam nikogo osobiście żeby podejrzeć i zobaczyć jak to wygląda w praktyce z otwarciami na kable, rury od filtra itd
    • Ja miałem trzy razy taką sytuację, która za każdym razem trwała od tygodnia do dwóch. - pierwsza - przyczyną tak jak u @hilux był wyjazd wakacyjny, - druga - przyczyną było polowanie siatką na kilka określonych ryb, - trzecia (najśmieszniejsza) - zwykle ubieram się w jakieś stonowane kolory, założyłem pomarańczową koszulkę do biegania i poszedłem nakarmić ryby  Myślałem, że się pozabijają o skały! Przez tydzień tak reagowały na podejście do zbiornika.  @Maciek 1205 Nie podałeś nigdzie informacji jak długo ryby pływają u Ciebie?
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.