Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@suricadeUznałem że Purolite nie jest zbyt tani i szukałem tańszej opcji.

Co do czytania o wodzie to w sumie dobrze że o tym wspomniałeś bo natknąłem się na psota jednego z naszych moderatorów odnośnie "Ustrojstwa do nalewania kranówy" i zamierzam się za to wziąć bo straszyło mnie odstawianie wody w wannie ;) Tak więc na jutrzejszą listę zamówień dołożę jeszcze zestaw uzdatniania :)

A wracając do tematu wpływu prefiltra na obieg wody. Zamierzam wykonać testy jak tylko mój filierek Sunsun do mnie przyjedzie i sprawdzimy czy i jak bardzo przepływ zmniejszy się przy dodatkowym spowalniaczu i w tym wypadku uwzględnię w nim również media filtracyjne.

Opublikowano

Odnośnie tematu. Jakoś z czas temu robiłem testy przepływu na JBJ e901. 

producent podaje 900L/H

U mnie na Max wypełniony kubeł pokazał tylko 500L/H 

A z prefiltrem LW 602 pokazało 450L/H. 

Wnioski: wpływ prefiltra na przepływ pompy z filtra zależą chyba tylko od tego jaki to filter i jakie wkłady.  

Na JBL e901 50L/H różnicy

A na eheim 4+ 600 to 350L/H różnicy z prefiltrem A bez niego

Opublikowano

Dziwne że aż tak dużo... Zobaczymy jak będzie się sprawa miała do wydajności pustego Eheim 4+ 350 do czasu z Sunsun 603 bez i z gąbkami. Jak tylko przyjdzie kubełek od razu biorę się do pomiarów :)

Opublikowano
10 godzin temu, Sprinciu napisał:

@suricadeUznałem że Purolite nie jest zbyt tani i szukałem tańszej opcji.

Chyba pomyliłeś żywice. Purigen 0,5 l to około 180 zł, purolite a529e  0,5 l- 35 zł, PA202 1 l - 43 zł. Ceny z allegro.

10 godzin temu, Sprinciu napisał:

Co do czytania o wodzie to w sumie dobrze że o tym wspomniałeś bo natknąłem się na psota jednego z naszych moderatorów odnośnie "Ustrojstwa do nalewania kranówy" i zamierzam się za to wziąć bo straszyło mnie odstawianie wody w wannie ;) Tak więc na jutrzejszą listę zamówień dołożę jeszcze zestaw uzdatniania :)

Przed zamówieniem części do ustrojstwa sprawdź NO3 w kranie, żywica może być potrzebna już na etapie nalewania wody.

Ja już kończę OT.

Opublikowano

Moi drodzy,

Wczoraj przyjechał wreszcie zamówiony prefiltr. Jednak zamówiłem wersję LW a nie HW model 603.

Ku mojemu zdziwieniu średnica wewnętrzna zaworów w moim prefiltrze jest 14mm, a nie jak u kolegi @rafalniskiktóry wspominał że u niego jest to 12mm. Nie wiem z czego wynika różnica, może jakis nowszy model??

W każdym razie optymistycznie podszedłem do testów. Dla przypomnienia poprzednie wyniki poniżej:

1. Test filtra z podłączonymi wężami 16/22 do głowicy bez żadnego osprzętu,  wewnętrzna średnica zaworów głowicy to 13mm - Czas napełnienia 59sek

2. Test filtra w konfiguracji z pkt 1 dodatkowo dołożona zwężka która będzie zaraz za zasysem, średnica wewnętrzna 9mm - Czas napełnienia 59,6sek

3. Test filtra w konfiguracji z pkt 2 dodatkowo dołożony cały zestaw komina z zestawu akwariowego (taki kratkowany grzybek) - czas napełnienia 59,4sek

4. Test filtra w konfiguracji z pkt 3 dodatkowo dołożona przejściówka z węża na gwint do deszczownicy - czas napełniania 59,6sek

Do konfiguracji z pkt 4 dołożyłem prefiltr. Czas jaki osignłem przy napełnieniu tego samego wiaderka wyniósł 1min 4 sek. Nie da się zaprzeczyć że jest to wynik który ewidentnie ukazuje wyraźny wpływ prefiltra na wydajność.

Na szczęście w międzyczasie przyjechał też do mnie cyrkulator w wersji Jebao SOW-8. Oraz zawory podwójne Eheim 16/22 I Eheim Dymer Day & Night do moich dwóch belek power led. Akwarium już ma wyściółkę ze spienionego PCV 6mm i ułożone 80kg Scenery Stone, a w kolejce czeka już biały piaseczek. Dodatkowo jak wspominałem nie do końca ufam tym plastikowym zaworkom, a że mam upust denny w akwarium to w sklepie hydraulicznym nabyłem zawór metalowy kulowy nakręcony bezpośrednio na spust a na niego fabryczna zwężka do węża. Dzięki temu zaworkowi mogę całkowicie odcić jednym zaworem calutk filtrację i w razie czego wymienić wszystko od A do Z bez spuszczania wody. :)

Dziś z rana nabyłem ostatnia niezbędna rzecz do rozpoczęcia zalewania baniaka tj. Cały zestaw ustrojstwa do nalewania wody wg wzoru @deccorativo ale troszeczke zmieniajac konstrukcję wlotowa gdyż waż od prysznica będzie podłaczony bezpośrednio do korpusu bez posrednictwa dodatkowych rurek i przelotek.

Plan na najbliższe godziny-dni:

Dokończyć podłaczanie filtrów, zabezpieczenie wszystkiego cybantami tam gdzie się da, płukanie piachu, zalewanie akwarium i wrzucenie piachu oraz podłczenie Dimera i cyrkulatora.

Pytanie czy mimo stosowania filtra węglowego do napełnienia baniaka użyć jakiś środków na chlor i chloramine? Na podorędziu posiadam Tonic Ikoli.

Opublikowano
47 minut temu, Sprinciu napisał:

Pytanie czy mimo stosowania filtra węglowego do napełnienia baniaka użyć jakiś środków na chlor i chloramine? Na podorędziu posiadam Tonic Ikoli.

Wystarczy sama filtracja przez węgiel. Przy starcie zbiornika nie powinno się używać preparatów ingerujących w związki azotu, a takie działania sugeruje opis tego specyfiku. Użyjesz a później będziesz pisał w innym dziale, że masz problemy ze startem cyklu azotowego. Żadnej chemii, żadnych żywic, zeolitów i innych cudów, wystarczy filtracja przez węgiel, porządne bakterie i dobra pożywka dla nich.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Udało się podłączyć całą aparaturę. Jedynego czego nie mogę ogarnąć to sterownik Power Led Eheim, Eheim dimmer day & night...

Poniżej zdjęcia z zalanego akwarium kolejno 1h po zalaniu, 4h po i 24 po (2 ostatnie)

Czas na dobranie obsady :)

1h od zalania.jpg

4h od zalania.jpg

24h po zalaniu.jpg

24h po zalaniu (2).jpg

Edytowane przez Sprinciu
  • Lubię to 1