Skocz do zawartości

Filtracja do kostki Malawi 216 l.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Rurek od filtrów nie musisz przyklejać, przyssawką, do szyby od wewnątrz. Przyssawka może być poza akwarium . A druga sprawa nie zawsze przyssawka jest konieczna, zwłaszcza przy pokrywie. :) Ja nie mam zamocowanych rur :) .

Jak ktoś koniecznie chce, można też zastosować jakiś inne uchwyty https://pokochajgada.pl/uchwyty-do-rurek-wlot-wylot-filtra-montowane-do-szyby-akwarium/

18 minut temu, ethorious napisał:

Ciężko do końca porównywać niektóre artykuły bo są dedykowane do akwariów prostokatnych a nie kwadratowych.

A jakie to ma znaczenie? Mam kostki z tym, że mniejsze. Różnica jest głównie przy grzebaniu wewnątrz, łatwiej rozchlapać wodę i inaczej trzeba zaplanować aranżację, żeby jakoś to wyglądało.

I przestań z tym miejscem 200 l to jest spore akwarium. Jeżeli coś tutaj piszemy to po to żeby ułatwić Tobie pracę. Niepotrzebne wszytko sobie komplikujesz. Ustaw akwarium, wewnątrz wstaw bez przyklejania tło ustaw aranżację, zasysy 2 filtrów ( wkłady i przeznaczenie podał @egon44) dajesz na tył za wyspą na środku, a wyloty ustawisz po nalaniu wody.

Edytowane przez suricade
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Tak też zrobię.Zobaczymy jak to wyjdzie zbieram informacje żeby popełnić jak najmniej bledow przy tworzeniu. Lubię wiedzieć jak coś robie bo dzięki temu idzie to szybciej i sprawniej. Zobaczymy jak już wszystko będę miał jak to wyjdzie . Wstawię naturalnie relacje i zdjęcia. 

Opublikowano
2 godziny temu, suricade napisał:

Jedyne co możesz "spieprzyć" to aranżacja. ;) Może się nie podobać albo tobie albo innym. Pozostałe elementy łatwo zmienić w działającym akwarium więc bez nerwów.

Ten wieczór poświęcam na czytanie właśnie o aranżacjach tak jak radziliście żeby się na tym jak.najbardziej skupić więc ... Zaczynam przeglądać forum. Jako że to temat o filtracji na temat aranżacji już nic nie wspominam ;)

Opublikowano
2 minuty temu, ethorious napisał:

Ten wieczór poświęcam na czytanie właśnie o aranżacjach tak jak radziliście żeby się na tym jak.najbardziej skupić więc ... Zaczynam przeglądać forum.

Zacznij od artykułu naszego kolegi @pozner

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 14.10.2019 o 16:18, suricade napisał:

A znasz parametry wody w kranie? Większość tych mediów może być niepotrzebna. Zamiast purigenu stosujemy inne żywice np. purolite a520e. Jest sporo tematów na forum. Usuwanie fosforanów zwykle nie jest potrzebne.

Zbadałem kilka podstawowych parametrow wody z kranu. 

pH 8.0 - 7.5 według mnie jakieś 7,6 tak wynika że skali kolorów.

Test kropelkowy colombo

Gh - 5 albo 6 stopni niemieckich 

Kh - 7 stopni

Testy kropelkowe tetra

PO4 - 0,0 lub 0,1mg/L

Test kropelkowy colombo.

Jeśli chodzi o filtr biologiczny w tetrze ex700 a dokładniej jego media myślałem zeby użyć po prostu (lecąc od gory). oryginalna gąbka a na to wata. koszyk nr 2 , Ceramika z sery i tetry która mam teraz wewnątrz filtra,. Trzeci koszyk Seachem matrix lub grys koralowy. I teraz pytanie co lepsze? Chyba grys bo dodatkowo delikatnie podbije parametry. A może wszystko na raz np dać matrixa do pierwszego koszyka razem z. Gąbka i wata i niżej ceramika i grys?. Jak radzicie?

Opublikowano

Pominąłeś w testach NO3, a od jego wartości zależy czy woda nadaje się do podmian.

2 minuty temu, ethorious napisał:

Jeśli chodzi o filtr biologiczny w tetrze ex700 a dokładniej jego media myślałem zeby użyć po prostu (lecąc od gory). oryginalna gąbka a na to wata. koszyk nr 2 , Ceramika z sery i tetry która mam teraz wewnątrz filtra,. Trzeci koszyk Seachem matrix lub grys koralowy. I teraz pytanie co lepsze? Chyba grys bo dodatkowo delikatnie podbije parametry. A może wszystko na raz np dać matrixa do pierwszego koszyka razem z. Gąbka i wata i niżej ceramika i grys?. Jak radzicie?

Prefiltr na zasysie filtra. Gąbka , bez waty, ceramika i to wszystko. Matrix może być zamiast ceramiki, a grys koralowy zmniejszy przepływ nie poprawiając parametrów. Media możesz luźno rozłożyć w koszach. Jeżeli będzie taka potrzeba to dołożysz żywicę na NO3 lub inne media.

• Dziękuję 1
Opublikowano
30 minut temu, suricade napisał:

Pominąłeś w testach NO3, a od jego wartości zależy czy woda nadaje się do podmian.

Prefiltr na zasysie filtra. Gąbka , bez waty, ceramika i to wszystko. Matrix może być zamiast ceramiki, a grys koralowy zmniejszy przepływ nie poprawiając parametrów. Media możesz luźno rozłożyć w koszach. Jeżeli będzie taka potrzeba to dołożysz żywicę na NO3 lub inne media.

NO3 zbadane :). 13 max 15mg/L testy kropelkowe tetry. Mówimy o wodzie prosto z kranu nieodstanej. 

• Lubię to 1