Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

O tyle nie jest to dobre rozwiązanie , że jak będzie Ci  po szybie zaciekać woda to nie będziesz miał jak wytrzeć . Ewentualnie gdybyś chciał tam np. pomalować ścianę.

To chyba nie jest problem, uszczelnię szybę i zaciekać nie będzie, poza tym sama szyba jest czarna i zacieków w akwa widać nie będzie. Co do malowania to jestem świeżo po i w najbliższych dwóch - trzech latach nic takiego nie planuję :)

Bardziej mnie martwią kwestie stricte wytrzymałościowe szkła. Wygląda to tak:

IMG_20200304_210557.jpg

IMG_20200304_210350.jpg

IMG_20200304_210316.jpg

IMG_20200304_210601.jpg

Opublikowano
Teraz, Sarar napisał:

To chyba nie jest problem, uszczelnię szybę i zaciekać nie będzie,

Niestety..nie zawsze uszczelnienie zdaje egzamin. Chyba ,że silikonem.

1 minutę temu, Sarar napisał:

poza tym sama szyba jest czarna i zacieków w akwa widać nie będzie.

Odpukać..gorzej jak woda zacznie dostawać się  na blat  to jest największe zagrożenie .

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Apropos boku przy ścianie. Ja mam tak oba boki 😕. Aby już nie walczyć z zaciekami postanowiłem okleić szybę od wewnątrz czarną folią samoprzylepną Oracal. Dokładnie tak, jak czasem można spotkać na tylnej szybie. Kolorów jest sporo, jest w czym wybierać. Oklejenie jej spowoduje, że ewentualne zacieki nie będą widoczne wewnątrz akwarium.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Bardzo powoli ale jednak do przodu... Bardzo przydała mi się wiedza i pomoc kilku osób z forum, dzięki temu wyszło naprawdę fajnie, chociaż już teraz wiem, że kilka rzeczy zrobiłbym inaczej. Przede wszystkim wstawiłbym większe akwa :D

Filtracja już działa - sump 75 cm, 3 komory na media plus komora pompy. Pompa to Jedao DCP 8000, narazie chodzi na 30%. Fajną sprawą w tej pompie jest możliwość regulacji w zakresie 30 do 100 z krokiem 1. Dzięki temu idealnie można sobie ustawić poziom wody w sumpie. Sump jest prawie bezgłośny ale muszę jeszcze co nieco zmienić, po pierwsze spust rewizji muszę dać pod kątem żeby nie było efektu wodospadu. który czasami słychać, poziom rewizji w kominie muszę nieco podnieść bo słychać ciche plumkanie (obecnie rewizja jest jakieś 2 cm poniżej poziomu wody w akwa).  Zrobiłem dodatkowy powrót wody z powrotem do sumpa żeby po grzebaniu w sumpie móc przefiltrować wstępnie wodę a nie ładować to do akwa. Generalnie budowa takiej filtracji jest mega prosta i daje naprawdę ogromne możliwości.

Jako ze w szafce mam wodę i kanalizę to zrobiłem podmianę wody w trybie manual/auto/ciągła do wyboru. A działa to tak: na wyjściu ze ściany jeden zawór, dalej woda się rozgałęzia i równolegle są dwa zawory, jeden manualny, dlugi elektrozawór NZ, dalej korpus narurowy i za nim zawó do precyzyjnej regulacji. Jeśli będę chciał stałą podmianę to otwieram dwa manualne zawory, odpowiednio ustawiam zawór precyzyjny i woda ciurka do sumpa a nadmiar z sumpa do kanalizy. Auto podmiana będzie narazie robiona przy okazji feed pause - wyłączam pompę obiegową, nastęnie jak woda wróci do sumpa jakieś 5-15l zostanie zlane do kanalizy. Po wlączeniu pompy poziom wody w komorze pompy się opuści, wtedy czujnik poziomu wody poda sygnałdo otwarcia elektrozaworu, jak woda naleje się do kolejnego czujnika wody elektrozawór zostanie zamknięty. Będzie też trzeci czujnik poziomu wody w kominie, taki awaryjny - jak woda podniesie się powyżej tego poziomu pompa obiegowa zostanie wyłączona.

Z technicznych tematów to pozostało jeszcze oświetlenie do ogarnięcia, mam już jakąś koncepcję ale założę w tym celu dedykowany wątek.

IMG_20201003_140139.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Zastanawia mnie jak wygląda u Was kwestia wilgotności w szafkach z sumpem oraz w zabudowach nad akwarium, nie macie z tym problemu? Ja się pozytywnie zaskoczyłem bo wilgotność w szafce z sumpem i nad akwarium jest na poziomie 60%, oba zbiorniki są odkryte. Żeby to osiągnąć wystarczyło zrobić frezy w szafce z sumpem, w szafce nad akwa a za akwa zostawić przestrzeń około 2 cm żeby była swobodna cyrkulacja resztę załatwiła grawitacja :)

Parowanie oczywiście jest i widać  to wyraźnie w komorze pompy ale przy codziennej automatycznej wymianie nie będzie to problemem a przy okazji będę się mógł pozbyć nawilżacza z salonu :D

IMG_20201007_095702.jpg

• Lubię to 1