Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam do Was jeszcze jedno pytanie odnośnie podloza do kostki malawi której jestem w trakcie budowy :) poprzednie moje tematy tu: ObsadaSens i założenia, Oswietlenie. Chodzi mi o rodzaj podłoża jakie byscie sugerowali. Piach czy żwir czy może mix?W skrócie, planowana obsada to popularne chindongo saulosi, aranżacja w kształcie wysokiej wieży z lavastone oraz również ciemne tło strukturalne. Pytanie brzmi, jakie podłoże? Mi osobiście np.podoba się JBL Zanzibar białe ale wiem że jest to nienaturalne podłoże i może przeszkadzać rybom ze względu na jego jaskrawe jasne kolory. Mam piasek firmy aquadecor używałem piasek tej samej firmy w mojej kostce z rosliniakiem. Ale jest on hm... Żółty.. i nigdzie nie jest napisane ile ma mm. Jak ogólnie to widzicie? Co wy zrobilibyscie w mojej sytuacji? Czego byście użyli? 

IMG_20191011_184800.jpg

IMG_20191011_184656.jpg

IMG_20191011_184849.jpg

Opublikowano

Nie am większego znaczenia. Raczej nie ma roślin więc ten aspekt odpada. Bardzo drobny piasek sprawia problemy przy silnej cyrkulacji, powoduje zmętnienie wody.

W jeziorze to wygląda tak https://www.malawi-guru.de/einrichtung-aquarien-malawisee/dekoration-malawisee-aquarium/sand-bodengrund-malawisee-aquarium.html

Ale akurat saulosi żyją w skałach

• Lubię to 1
Opublikowano
53 minuty temu, ethorious napisał:

Pytam bo ogólnie rzecz biorąc nie wiem czy tutaj tak jak w rosliniaku to z czego będzie podłoże ma ogromne znaczenie

Nie ma prawie żadnego. Owszem..ryby z naszego biotopu żyją na każdym podłożu i jak nawet rybom z litoralu skalistego dasz sam piasek też nic się nie stanie. Jeżeli chcesz wiedzieć jak wygląda dany piasek w akwa  to  wrzuć próbkę do wody i oświetl go docelowym oświetleniem . Wtedy unikniesz rozczarowania barwą piasku widoczną w warunkach akwariowych. Nie dawaj gradacji mniejszej jak 0.8 mm. Możesz mieszać , dawać jednolity piasek itp. Ale warto abyś poczytał artykuł naszego kolegi Przemka @przemo-h:

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Polecam wymieszać ze żwirem i dodać nawet drobnych kamieni, jeśli zdecydujesz się na piach. Rzecz gustu oczywiście, ale wygląda to bardzo ładnie i naturalnie. W linku, który wkleiła koleżanka jest to pokazane idealnie. Osobiście mieszałem  w ilości 2:1 (piach do żwiru ). 

• Lubię to 3