Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś po porannej kawi , jak zwykle co 2 tygodnie przystąpiłem do czyszczenia mojego  sump-a z nieczystości, które się nazbierały . Przygotowałem wiaderko , rureczkę żeby wyssała co trzeba z gąbek, zapaliłem światło , popatrzyłem i po chwili mało  nie oślepłem - bo tak mi gały wyszły !!!!

Wśród szlamu i tego wszystkiego co komara mechaniczna miała wyłapać dostrzegłem kilka pływających  3-4 milimetrowych rybek  

2.thumb.jpg.9fc3086e38be407518b9c9c0e41c34f9.jpg

2.thumb.jpg.9fc3086e38be407518b9c9c0e41c34f9.jpg

No i normalnie wpadłem w panikę . Co mam zrobić. przecież jak ruszę gąbki to przelecą przez kolejne komory, to zmieli je potem pompa, a jeśli jakimś cudem by to przeżyły to przecież wiecznie głodne ciotki je zjedzą :( Ale na spokojnie pomyślałem , że przecież mam w kanciapie małe 30-sto litrowe akwarium , kupione nie wiem już po co. I to było to . Godzinka przygotowania nowego zbiorniczka,  do małego filtra  garść biologi z sumpa, 2 wiaderka wody z baniaka i nowy domek dla maluchów był gotowy.  Wyłapanie maluchów trwało ze dwie godzinki bo oczywiście chowały się gdzie mogły ale udało się ,

Tak wiec zostałem prawnym opiekunem siedmiu maluchów Nimbochromis Venustus   :)

Ps. Sorry za jakość zdjęć ale to szczyt możliwości zbliżeń mojego P20 :(

1.jpg

• Lubię to 9