Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Światło w naszym biotopie jest właściwie  dla nas a nie dla ryb. Ono generalnie stwarza walory wizualne. Owszem....czasami np. zbyt mocne nie służy rybom wywołując  różne reakcje choćby płochliwość. Ja bym Ci odradzał jednak zaklejenie części diod. No chyba , że tak chcesz  ze względów wizualnych. Bo jeżeli chcesz  ściemnić tylko dla tego , żeby ryba szybciej się zaaklimatyzowała a potem wrócić do poprzedniego stanu oświetlenia to mija się to  z celem  bo ponownie możesz wywołać stres lub płochliwość. Daj jej czas. Inna sprawa , że pyszczaki są podatne na płochliwość i jeszcze wielokrotnie możesz się spotkać z tym zjawiskiem w swoim zbiorniku

Czyli myślisz żeby zostawić odkryte ledy nawet jeśli no dość mocno świecą? Już wcześniej miałem cześć zaklejona no myślałem że rybka zaszkodzi w jakikolwiek sposób zbyt duża ilość światła. Czyli rybki tego nie odczuwają? Jeśli tak to ściągnę "oslonke" i zostawię jak wypuściła fabryka aquaela.  Dziękuję za radę!

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, mavi napisał:

Czyli myślisz żeby zostawić odkryte ledy nawet jeśli no dość mocno świecą?

Recepty złotej nie ma . Ty musisz zadecydować czy wolisz klimat bardziej ciemny czy jasny.

6 minut temu, mavi napisał:

Już wcześniej miałem cześć zaklejona no myślałem że rybka zaszkodzi w jakikolwiek sposób zbyt duża ilość światła.

Jak będą przyzwyczajone to nic im nie będzie. Gorsze są takie zmiany bo ryba przyzwyczaja się do jednego rodzaju a tu nagle zmiana i w tym momencie nie możesz być pewny reakcji.

Wejdź do naszej galerii i popatrz jak  inni mają rozwiązane ( wizualnie) oświetlenie. Jedni mają bardzo jasne a inni bardziej ciemne. Wybierz to co Tobie pasuje. Ryby z biegiem czasu oswoją się. Jak powiedziałem...nie ma złotej zasady. Każdy rodzaj oświetlenia ma swoje wady i zalety.  W tym Twoim przypadku po prostu potrzeba czasu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano
6 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Recepty złotej nie ma . Ty musisz zadecydować czy wolisz klimat bardziej ciemny czy jasny.

Jak będą przyzwyczajone to nic im nie będzie. Gorsze są takie zmiany bo ryba przyzwyczaja się do jednego rodzaju a tu nagle zmiana i w tym momencie nie możesz być pewny reakcji.

Wejdź do naszej galerii i popatrz jak  inni mają rozwiązane ( wizualnie) oświetlenie. Jedni mają bardzo jasne a inni bardziej ciemne. Wybierz to co Tobie pasuje. Ryby z biegiem czasu oswoją się. Jak powiedziałem...nie ma złotej zasady. Każdy rodzaj oświetlenia ma swoje wady i zalety.  W tym Twoim przypadku po prostu potrzeba czasu.

I  wszystko rozumiem :) Jak pyską nie szkodzi zostawiam fabrykę mi jest to obojętne czy jest ciemniej czy jaśniej, zostawię fabrykę czyli.jasniej. dzięki!

• Lubię to 1