Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam już około 80 kg serpentynitu i dzisiaj dokupiłem jeszcze jeden głaz tylko nie wiem czy to szkło na ramię wytrzyma taki nacisk. Kamień waży 47 kg.  Jak myślicie ryzykować czy dać sobie z nim spokój? 

15717508063441386942878029082885.jpg

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Ziajka25 napisał:

Mam już około 80 kg serpentynitu i dzisiaj dokupiłem jeszcze jeden głaz tylko nie wiem czy to szkło na ramię wytrzyma taki nacisk. Kamień waży 47 kg.  Jak myślicie ryzykować czy dać sobie z nim spokój? 

U mnie w przypadku dużych kamulców kładłem je najpierw na jakimś cienkim płaskim kamieniu który leżał bezpośrednio na podkładzie. Ważne żeby rozłożyć ciężar równomiernie na maksymalnie dużej powierzchni.

Edytowane przez iquitos68
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzień dobry wszystkim.

Znienacka stałem się szczęśliwym posiadaczem kostki 240 l wraz z szafką i eheim-em 2224 wskutek czego zawładnęła mną nieodparta chęć na malawi. Jako podkład pod kamyki nabyłem drogą kupna płytę poliwęglanową, ale zaledwie 2 mm. Grubsza nie na moją kieszeń :(. Dodatkowo mam "marketowe" podkłady pod panele 5 mm. I teraz zagwozdka: dać jedną czy dwie warstwy podkładów na dno pod pleksę? I druga kwestia - czy objechać dookoła szczelnie silikonem pleksę do ścian baniaka coby oddzielić podkłady piankowe od wody, czy raczej zostawić 1 cm szczelinę przy ściankach na piasek?

Opublikowano

Możesz dać samą płytę lub sam podkład pod panele, to wystarczy. Nie musisz tego kleić, kładziesz na dno i dajesz kamienie. 

Możesz napisać jakie wymiary tej kostki?? Nie chce Cię zniechęcać ale kostka o takim litrażu, średnio będzie się nadawać pod Malawi.

• Lubię to 2
Opublikowano
24 minuty temu, sceptyk napisał:

dać jedną czy dwie warstwy podkładów na dno pod pleksę? I druga kwestia - czy objechać dookoła szczelnie silikonem pleksę do ścian baniaka coby oddzielić podkłady piankowe od wody, czy raczej zostawić 1 cm szczelinę przy ściankach na piasek?

Daj dwie dla spokojności. Silikonem nic nie klej, zostaw szczelinę dookoła.

Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

Możesz napisać jakie wymiary tej kostki?? Nie chce Cię zniechęcać ale kostka o takim litrażu, średnio będzie się nadawać pod Malawi.

120 x 40 x 50(H).