Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Założyłem ten temat po to żeby każdy z nas mógł się podzielić swoją wiedzą i praktycznym użytkowaniem filtrów kubełkowych w akwariach malawi. 

Mam też do was pytanie. Jak często należy (z wasze doświadczenia z akwariami malawi) czyścić filtr kubełkowych w akwariach malawi. ??

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pawel85 napisał:

Założyłem ten temat po to żeby każdy z nas mógł się podzielić swoją wiedzą i praktycznym użytkowaniem filtrów kubełkowych w akwariach malawi. 

Takich tematów w których są opisane nasze doświadczenia odnośnie eksploatacji filtrów kubełkowych znajdziesz na forum multum.

Mam też do was pytanie. Jak często należy (z wasze doświadczenia z akwariami malawi) czyścić filtr kubełkowych w akwariach malawi. ??

Ja czyszczę wtedy kiedy wyciągam purolite do regeneracji czyli raz na około pół roku. Robię to bardzo pobieżnie z tego względu ,że nie mam  wkładów w tym czasie zapchanych bo stosuję  prefiltr. Tu nie ma zasady co do konkretnych czasookresów. Patrzysz  na skok NO3...jeżeli rośnie i jest już w granicach 30 ppm wtedy możesz otwierać i czyścić...albo jak już tak Ci się zapcha , że w sposób widoczny spadnie przepływ. Czasami otwierasz bo np. wirnik chcesz nasmarować. Takich przyczyn może być wiele..ale najważniejszym czynnikiem powodującym otwarcie kubła jest i powinno być wzrost  NO3.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Ja swojego kubła w zasadzie nie otwierałem już ze 2 lata, ale za to o-watę w prefiltrze wymieniam co tydzień a czasem nawet częściej.

• Lubię to 2