Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Planuje założyć baniaczek 200 l z malawi, jaki sprzęcik bym potrzebował i byście doradzili w sensie, jaki filtr, co z powietrzem itd. Parę lat temu zlikwidowałem akwa i troszeczkę wypadłem z obiegu :)

Z góry dzięki, pozdrawiam

Krzysztof

Opublikowano (edytowane)

Bardzo ogólnie napisałeś więc ciężko coś konkretnie odpisać. Mogę za to podać Ci przykład akwarium praktycznie 200L (moje ma 192L) które niedawno zakładałem, też jako dość świeży w temacie. 

Finalnie powstał zbiornik 120x40x40cm (w malawi warto aby długość akwa to był priorytet a wysokość mimo, że ważna jak każdy wymiar to raczej najmniej z wszystkich - powodem jest to, że samce wyznaczają sobie terytoria horyzontalnie oczywiście i fajnie, żeby miały trochę pola do popisu) więc zwróć na to uwagę kupując akwarium.

Filtry - Ja zdecydowałem się na filtrację zewnętrzną kubełkową, która stoi poza akwarium i tylko wężami wprowadza do akwarium przefiltrowaną wodę - konkretniej filtr EHEIM 4+ 2275 w którym wkładam biologię, w której osadzają się "dobre bakterie" (posiada przeplyw wody max 1250L/h ale muszę przyznać, że teraz zrozumiałem, że jego moc jak na takie akwa jest ponad potrzeby więc spokojnie możesz kupić trochę słabszy, w sensie mniejszy przepływ litorw na godzine. Poza tym jest to bardzo solidny i wygodny w obsludze filtr). Do tego osobno mam HW 603B do filtracji mechanicznej ze zwyklymi gąbkami w środku czyli usuwajacej wszystkie brudy z akwa.

Światło ja zamawiałem gotowe LEDowe (firma zoolight) i polecam chociażby dlatego, że przy modułach RGB można sterować kolorem i wybrać własny odcień światła według upodobania. Wiem, że na forum jest też na to patent jak zrobić to taniej samemu. Warto poszukać.

Do tego mam jeszcze cyrkulator, który napowietrza, wprowadza lepszy obiego wody i dodaje efekt fali - firmy o wdzięcznej nazwie JEBAO model SOW-4. Ale przy tym filtrze EHEIMA, który mam mógłby nawet nie być włączony i też by raczej było ok.

Poza tym zakup sobie testy do wody bo szczególnie dla początkującego są przydatne. Najważniejsze to na Ph, NO2, NO3 i ew NH3/4. Ja mam firmy JBL. 

O wiele więcej dowiesz się na pewno w dziale "start akwarium" albo "podstawy". Tam dowiesz się sporo ze samego czytania tematów gdzie jest wiele podstawowych informacji dla świeżaków.

Edytowane przez blindman
Opublikowano (edytowane)

@darianus Temat dotyczący Twojej potencjalnej filtracji wydzieliłem jak niżej z tego względu , że dotyczy innego litrażu i w ten sposób zaśmiecał temat koledze  do którego się podpiąłeś.  Swój temat znajdziesz w linku poniżej:

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1