Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

200x60x60

a w nim:

M. lombardoi

Ps. Acei

Red-Blue

Melanochromis Johani

L. sp. chisumulae

czy ma to rację bytu, czy jest szansa utrzymania takiego stadka w haremach 1+ 3-4 ??

Opublikowano

Czy na pewno Chisumulae do tego akwa?wydaje mi się, że dieta zbyt różni się od pozostałych. Same liczby ok, 6 gatunków, nawet mógłbyś w części gatunków większe haremy utworzyć.

Opublikowano

Obsada dobra ... chisimulae co prawda preferuje mięcho ale gdy dasz kompromisowa diete będzie OK nie ma żadnych skrajności ... no i ciekawa bo inna ;). Próbuj z większa ilością samców u czesci gatunków moze się udac choć na wszystkie nie ma szans

Opublikowano

to świetnie :)

poprzekładam troszkę w moich akwariach i tak urządzę 720 l:)

bałem sie tego lombardoi, owiany jest niezłą historią ale to mnie w nich kręci.

No i samice ma bardzo ciekawe

Opublikowano

Niestety samice lombarda są ciekawe ale tylko przez pewien czas później robią się brudnożółte ... ale ryba ciekawa w 700-tce nie będzie jednak tak killerowata jak w 240-tce ... krówki acei, red blue nie dadzą się skrywdzić trochę ryzyka jest przy labidkach i melano ale w tak dużym zbiorniku powinno się ułozyć i wszystko być OK. Myślę ze przy johannii czy chisimulae uda się mieć wiecej niż 1 samca, przy większych gatunkach jednakpozostałbym przy 1 na 4 bo i samice sa silne.

Opublikowano
Obsada dobra ... chisimulae co prawda preferuje mięcho ale gdy dasz kompromisowa diete będzie OK nie ma żadnych skrajności ... no i ciekawa bo inna ;). Próbuj z większa ilością samców u czesci gatunków moze się udac choć na wszystkie nie ma szans

EE tam jaka tam ona inna, akwa standard obsada.. OK, każdemu podoba się coś innego, anyway, w next zbiorniku ( 600l) zainwestuje w wysokosc i proboje laczyc mbuna z nonmbuna na zasadach troszke bardziej skrajnych ton dla non, dno dla mbuna, oczywiscie bez roznego rodzaju skrajnosci zywieniowych ,mbune dam skierowana ku miesku. To jest czad, kiedy u gory posrod roslin pływają nonki a na dole rozbija i szaleje mbuna to jest oryginalne i to jest to !!

Jakbym stawial taki litraz to tm bardziej szedl w opcje non i mbuniwa, po co marnowac litry na dlugosc(imo 150 - 160 cm) do obserwacji styka - pozniej to juz trzeba sie rozgladac po zbiorniku)

Oczywiscie to tylko moja wizja super baniaka - Tobie Yaro powodzonka, ale czy na pewno chcesz miec takie zwykle malawi?

Opublikowano

Łączenie non-mbuna z mbuna często pociąga ludzi ( w tym mnie samego ) ale to jest i będzie zawsze rozwiązanie trochę ryzykowne nawet w zbiornikach 720 litrów. Toń niestety nie chce należeć do non mbuny bo wpływają w nia mbuniaki traktując jako swoje nadskalisko. W jeziorze ryby z tej grupy zagrożone przez drapieżniki i tak pływają w toni cześć wręcz grupuje się w ławicę unoszące nad skałami do metra i więcej. Tak wiec choc nie jestem przeciwnikiem łaczenia mbuny z non mbuną to jednak podział jaki rysujesz jest nie do osiągnięcia :(

Opublikowano
:) oczywiscie, wiem, ze ryby nei podziela sie tak, jakbysmy tego chceli a moja wizja to raczej pobozne zyczenie. Tyle, ze chodzi mi o same laczenie malo agresywnej mbuna z non - tak dla obserwacji jak i samego efektu wizualnego
Opublikowano

Problemem może być fakt, że większośc non siedzi przy dnie. Tylko niektóre drapieżniki i Utaka (ta prawdziwa :wink: ) to ryby otwartych wód. Wszelkiej maści Aulonocary, Protomelasy, czy Placidochromisy będą trzymały się dna i skał. Ale to temat na osobny topic, żeby nie zaśmieciać wątku yaro :wink: .

Co to obsady yaro, ja bym się raczej zdecydował na większe stada, kosztem ilości gatunków. Dla mnie to bardziej estetyczne rozwiązanie niż taki mix, a i rybom będzie lepiej. Ja zostawiłbym acei, chisumulae i johani.

Edit:...choć oczywiście wymieniona przez Ciebie obsada powinna dać radę.

Opublikowano
Ja zostawiłbym acei, chisumulae i johani.

Podoba się i mi to zestawienie, jednak bardzo chcę mieć lombardoi więc w ostateczności zrezygnował bym z red-blue i pozostawił bym na te cztery gatunki z większą ilością samców johani i chisumulae.

Kolejne pytanie czy samice lombardoi są intensywnie niebieskie czy ten kolor jest bardzo stłumiony ?