Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

Od ok. 2 miesięcy posiadam akwarium Malawi w którym wpuszczone są już pyszczaki i zastanawiam się czy filtracja z tego kubła nie jest za słaba. 

Filtr ten jest przeznaczony niby do akwarium o pojemności do 200 litrów, a w moim minus wszystkie kamienie i ozdoby jest pewnie ok. 160-170 tylko, że jest dość spora obsada- wynik negocjacji z moją żoną, która uparła się na kolorowe rybki:-/

Posiadam jeszcze jeden kubeł eheim 2224 i zastanawiam się, czy nie dodać go do akwarium tylko nie wiem jak to zrobić- czy jako drugi biolog, czy mechanik? Podłączyć szeregowo, a może każdy osobno? Czy jak będą już dwa to ten wewnętrzny usunąć? Jak rozmieścic rury w takim akwarium? Teraz wlot jest w tylnim rogu ok 5cm nad dnem a wylot z deszczowni ustawiony tak, żeby był ruch tafli do napowietrzania. W tym wewnętrznym lampa UV jest stale wyłączona używałem jej tylko przy starcie akwarium kiedy pierwotniak zakwitł, a teraz robi tylko jako mechanik. 

Obsada to 3x Labidochromis caeruleus, 5x Metriaclima estherae Red Red, 4x Iodotropheus sprengerae, 4x Pseudotropheus acei, 4x Pseudotropheus elongatus. 

Na temat obsady nie chcę dyskutować bo z kobietą się nie wygra, a znalazła hodowce Malawi który tak jej doradził i tak musi już zostać. 

Ryby są małe ok. 5-6 cm. 

Woda też jest czysta tylko jak się przyjżeć dokładnie to widać w niej takie małe drobinki, ale boję się, że jak ryby podrosną to ten kubeł nie da rady dlatego proszę o podpowiedź co zrobić z tym drugim kubłem? 

Pozdrawiam

Edytowane przez Ziajka25
  • Zmieszany 1
Opublikowano (edytowane)

Akwarium 70x70x100

Filtr kubełkowy jbl e702 przepływ 700l/h według producenta i ten wewnętrzny CUP-809 z przepływem również 700l/h

Jeśli usunę deszczownie to będę musiał natleniać tym wewnętrznym, a nie bardzo podoba mi się efekt tych "bombelków" w wodzie:-/

IMG_20190831_083435.jpg

Edytowane przez Ziajka25
  • Haha 1
Opublikowano

Przy tej obsadzie to kubełek zrobić, jako biolog, na zasysie dać gąbkę, jako prefiltr oraz jakiś dobry mechanik wewnętrzny, np bardzo polecany AC2000 z  walcową gąbką ppi20 lub prefiltrem Eheim.

Tak na mój gust, to czerwony żwirek zastąpić piaskiem Kreisel 099, wywalić te porcelanowe ozdoby. Rośliny długo nie wytrzymają, zostaną obgryzione, no i obsada, zbyt dużo gatunków w takim akwarium.

• Lubię to 3
Opublikowano

Ozdoby zostaną usunięte, żwir musi zostać nie chcę za bardzo teraz grzebać w tym akwarium wiązało by się to z chwilowym przeniesieniem ryb a nie mam gdzie. Rośliny dostałem w spadku i te z tyłu te już dzisiaj wyciągnę bo od spodu są same łodygi i chciałbym tylko anubias zostawić ewentualnie dokupić jeszcze kilka. A o obsadzie pisałem wyżej- góry nie przeskoczysz🤣 czyli co z tym drugim kubłem odpuścić go? Wystarczy ten jeden? 

Opublikowano

Ok czyli jako drugi biolog tak? Ten wewnętrzny wyciągnąć? Może jakiś cyrkulator? Czy zamiast cyrkulatora i drugiego kubła po prostu kupić ten AC2000 i wystarczy z tym jednym jbl? 

Opublikowano

Ten czerwony żwirek możesz stopniowo usuwać przy każdej podmianie. Nie wiadomo jak będzie wyglądał ostateczny wystrój tego akwarium, więc nie da się przewidzieć jak filtracja będzie wystarczająca. Może być potrzebny falownik lub falowniki.