Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Wszystkim.

To mój pierwszy post dlatego na wstępie Witam serdecznie. Mam na imię Gniewko i jestem pod  wielkim wrażeniem Waszego forum. 

Teraz do celu. Zaczynam przygodę z pyszczakami. Mam małe akwarium (112l) ,  chciałbym aby docelowo pływały w nim Pseudotropheus Saulois, jestem na etapie planowania aranżacji oraz zakupu sprzętu. Mam pytanie o filtr. Czy ten filtr będzie OK? FILTR ZEWNĘTRZNY KUBEŁKOWY HW-302 1000l/h +WKŁADY.  

Z wątków na forum widzę, że wielu z Was go używa. Jest niedrogi, to też ważne 😉 Proszę o opinie i ewentualnie wskazanie jakiegoś innego, lepszego.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam 

Gniewko

Opublikowano (edytowane)

Witam Ciebie Gniewko na naszym forum!

3 godziny temu, Gniew napisał:

chciałbym aby docelowo pływały w nim Pseudotropheus Saulois

Małe sprostowanie: teraz to jest Chindongo Saualosi.

Jako biolog da spokojnie radę...ale będziesz musiał się podeprzeć też jakimś mechanikiem ..no chyba , że będziesz zadowolony z "czystości" wody? Ale sam to ocenisz...z ym , że  raczej nastaw się na dodatkowy mechaniczny filtr.

Proszę o opinie i ewentualnie wskazanie jakiegoś innego, lepszego.

Opinie o nim są różne ale ja się nie wypowiem ( pod względem technicznym i  kultury pracy) bo nigdy go nie używałem. Ale to zrobią inni koledzy z pewnością.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Witaj Gniewko, Andrzej już udzielił Ci odpowiedzi na Twoje pytania, więc napiszę kilka słów w sprawie filtra. Miałem kiedyś taki filtr z tym że był to HW303. Są to przyzwoite filtry jak na swoją cenę. Mój pracował niezawodnie przez 5 lat, do chwili kiedy go sprzedałem (ile jeszcze śmigał, nie wiem). Nie jakiś extra cichy ale zamkniętego w szafce nie słychać.

Inną opcją może być JBL e902 ale ten już kosztuje odpowiednio więcej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja zaś mogę polecić ci  AQUA-NOVA NCF-600 jako biolog i SunSun HW-602A jako mechanik. Mam taki zestaw w 240 litrach tylko Aqua Nova NcF - 1500. Jako prefiltr służy mi właśnie ten hw602A, . który jest bezpośrednio połączony z biologiem. Jestem bardzo zadowolony z tego Aqua Nova jest cichutki i bardzo dużo dostępnych w razie czego niedrogich części zamiennych. Biologa na razie nie czyszczę wcale bo nie ma takiej potrzeby chodzi już 6 miesięcy. Prefiltr czyszczę co dwa tygodnie przy cotygodniowych podmianach wody

Opublikowano

Cześć Gniewko!

Ja poszedł bym w innym kierunku i skorzystał z bogactwa tego forum o którym wspomniałeś 😉

Zakładając zbiornik 112 litrów poszedł bym w kierunku z wątku @przemo-h, masz tam fajnie pokazane jak prosta i tania jest tam filtracja.

Skoro jeszcze masz czas i nic nie kupiłeś to przemyśl trzy razy i zrób to naprawdę fajnie 👍 

Poza tym na forum masz jeszcze mnóstwo pomysłów na filtrację: kaseciaki, filtracja za tłem, w modułach itp itd... 

Powodzenia przy starcie!! 😉

• Lubię to 5
Opublikowano

Dziękuje za wskazówki. Zdecydowałem zastosować jako prefiltr HW-603B i jako biologiczny HW-302.  Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam