Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Czytam i czytam forum lecz się już trochę pogubiłem z nadmiaru wiedzy :)

Mam zamiar mieć docelowo ok. 12 szt ryb, 3 gatunki, więc z każdego gatunku 1+3.

A gatunki które mnie interesują to:

1.Acei

2.Yellow 

3.Saluosi/Maingano - i tutaj pytanie który z nich lepiej wybrać do tej obsady? Saluosi czy Maingano? 

Druga rzecz to czy lepiej kupić dorosłe Pyszczaki po 20zl z rozróżnioną płcią czy lepiej kupić po 10 i potem odławiać. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Opublikowano (edytowane)

Chyba lepiej Saulosi. Dorosłe Maingano są dużo silniejsze od Saulosi. Przynajmniej tak jest w moim akwarium.

Edytowane przez chorus
Opublikowano (edytowane)

Acei za duże urośnie i tak, zresztą poleca się więcej sztuk trzymać.

Teraz sporo osób daje M. Msobo Magunga, taka alternatywa na saulosi. W sumie fajnie by to wyglądało gatunkowo z samymi msobo lub saulosami.

Też mam jeden zbiornik 300l i jak bym miał zakłądać w tym momencie od zera, to pływało by msobo gatunkowo, lub msobo+rdzawe :D

Edytowane przez Mbunabucket
Opublikowano

A może tak: Metriaclima chailosi, Metriaclma koningsi i Iodotropheus sprengerae?  Kup sobie po 10 maluchów na początek a potem zobaczysz co z tym zrobić dalej jak podrosną, jak się zachowują. Nie zawsze książkowe 1+3 się sprawdzi. Docelowe układy najlepiej dobierać na podstawie obserwacji zbiornika i zachowania ryb a nie dlatego że tak jest gdzieś napisane.

Opublikowano

Weź yelow, maingano i jakąś cynotilapie-szeroki wybór-która się spodoba.

Kupowanie dorosłych niesie większe ryzyko że ryby się nie zaaklimatyzują a do tego mogą być bardzo agresywne bo dorosłe samce już gdzieś dominowały więc wszystkie wszystkich będą chciały zdominować, wyjdzie z tego sieczka.

• Lubię to 2
Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

A może tak: Metriaclima chailosi, Metriaclma koningsi i Iodotropheus sprengerae?  Kup sobie po 10 maluchów na początek a potem zobaczysz co z tym zrobić dalej jak podrosną, jak się zachowują. Nie zawsze książkowe 1+3 się sprawdzi. Docelowe układy najlepiej dobierać na podstawie obserwacji zbiornika i zachowania ryb a nie dlatego że tak jest gdzieś napisane.

Dokładnie, czasami lepiej funkcjonuje 1+1, nie ma na to reguły :D Na pewno ciekawe są wielosamcowe układy.

Opublikowano

@Tomasz78 sorki ale nie widzę grupy maingano w 120cm, na początku jak ryby małe to będzie ok ale później może się to zmienić. Jako że kolega chyba początkujący  poszedł bym bezpieczniejszą drogą choć ciężko cokolwiek przewidzieć z tymi rybami.