Skocz do zawartości

Pierwsze malawii - Saulosi i rdzawe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbiornik już prawie dojrzały (200l). Będzie klasycznie - Saulosi i Rdzawe, po 10 szt do redukcji. 

Chcę poprosić o zestaw pokarmów, ten najbardziej bezpieczny. Chodzi mi o to, że na eksperymenty przyjdzie czas a mam wrażenie, czytając wątki o pokarmach, że wiele z nich polecanych jest na zasadzie - spróbuj ten czy tamten. Jestem początkujący a Wy, jako doświadczeni akwaryści, możecie mi wskazać pokarmy "pewne", sprawdzone. Wasze uwagi są o tyle cenne, że pewnie wielu użytkowników forum, doświadczyło tego, co mnie strasznie wkurza - mianowicie, gdy firma/producent po wyrobieniu sobie marki, na tym korzysta zaniżając jakość, wcale nie zaniżając ceny :ph34r:

Jestem w stanie przeznaczyć na prawidłowe żywienie moich pierwszych pyszczaków każde pieniądze, mimo, że to "łatwe" gatunki.

Opublikowano

Ja używałem naturefood, o.s.i, miałem te granulki veggie dainichi - ale to cholerstwo drogie jest, teraz kupuję spirulinę z tropicala i te czipsy z soft line tropicala. Sporo osób używa też to d-allio z czosnkiem.
Nie wiem czy pomogłem :D

Opublikowano

Generalnie płatki podaję na wieczór, wcześniej granulki/chipsy. Na spokojnie poczytaj forum, jeszcze ktoś się wypowie na pewno :)

Nie ma się co śpieszyć z wyborem pokarmu. O.s.i. dużo ludzi chwaliło, ale teraz się tam pozmieniało na to hs aqua? Generalnie ja już tego nie używam, przerzuciłem się na Tropical płatki spirulina forte.

Opublikowano

Witaj @tomaszzt!

Miałem kiedyś tą samą obsadę,i ryby karmiłem różnymi pokarmami premium.

Tobie na początek mogę z czystym sumieniem polecić takie -

Roślinny - Naturefood Premium Cichlid Plant S 45g - https://www.clarias.pl/naturefood-premium-cichlid-plant-s-45g-dla-roslinozernych-pielegnic-p-7218.html

Mięsny - Naturefood Premium Cichlid S 45g - https://www.clarias.pl/naturefood-premium-cichlid-s-45g-dla-miesozernych-pielegnic-p-7230.html

Pokarm z probiotykiem - TROPICAL Pro Defence Size S Granules 52g - https://www.clarias.pl/tropical-pro-defence-size-s-granules-100ml52g-pokarm-z-probiotykiem-p-42164.html

Roślinny - O.S.I. HS Aqua Spirulina Flakes 100ml - https://www.clarias.pl/osi-hs-aqua-spirulina-flakes-100ml-spirulina-premium-w-platkach-p-32238.html

To spokojnie wystarczy na start ,jak podejrzewam dla młodych ryb wielkości 3-5 cm.Podałem Tobie linki do najmniejszych opakowań,aby też ich termin ważności nie minął zanim nimi skarmisz ryby,a jak ryby podrosną to potem mogę zaproponować inne dobre pokarmy ;) 

Jeśli chodzi o karmienie nimi,to podawaj codziennie inny pokarm.

Ryby młode karm 2-3 dziennie małymi porcjami.

Pokarm ma dość małą gradację,ale dla młodych ryb jest idealny.

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ten granulat to w przypadku dwoch pierwszych pokarmow o ktorych pisze @egon44ma mniej niz 1mm srednicy dla pokarmu wielkosci S. Jezeli chcesz moge Ci odstapic moje kupione w marcu gdyz dla moich podrosnietych ryb to już za mala gradacja.

Edytowane przez rekawiczka
Opublikowano
1 godzinę temu, rekawiczka napisał:

Ten granulat to w przypadku dwoch pierwszych pokarmow o ktorych pisze @egon44ma mniej niz 1mm srednicy dla pokarmu wielkosci S. Jezeli chcesz moge Ci odstapic moje kupione w marcu gdyz dla moich podrosnietych ryb to już za mala gradacja.

Pewnie, będę wdzięczny, odezwę się na PW

Opublikowano
3 godziny temu, tomaszzt napisał:

egon44 - a jak z tymi płatkami, faktycznie są "bezpieczniejsze" dla początkujących niż granulat ?

Wiesz wszystko jest kwestią karmienia ryb,a dokładniej podawanych dawek pokarmu granulowanego.

Pokarm granulowany podaje się w mniejszej ilości niż pokarm płatkowany.Dlatego sporo początkujących osób ma problem z jego dawkowaniem.

Nawet z płatkami można przeholować,jeśli nie wiesz jak karmić ryby,ale fakt,że są one bezpieczniejsze dla początkującej osoby,która nie miała jeszcze styczności z pokarmami granulowanymi.

• Lubię to 1
Opublikowano
18 godzin temu, egon44 napisał:

Nawet z płatkami można przeholować,jeśli nie wiesz jak karmić ryby,ale fakt,że są one bezpieczniejsze dla początkującej osoby,która nie miała jeszcze styczności z pokarmami granulowanymi.

Karmiłem Tanganikę granulatami od NatureFood i faktycznie, parę razy przedawkowałem, paskudna sprawa była później. 

A jak wygląda jakościowe rozróżnienie między płatkami a granulatem , o samo, czy jedna forma pokarmu suchego jest lepsza od drugiego ?

Sporo wcześniej karmiłem mrożonkami, w Malawi też je stosować ?