Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie nie wiem czy założyłem temat w odpowiednim dziale, ale mam nadzieję że tak. Mam pytanie będę zamawiał akwarium o wymiarze 110x40x40 w akwaria.Pro daje to jakieś 176l. jeśli dobrze policzyłem, za biologa będzie odpowiadał Hw-603 (pewnie za mały ale innej możliwości nie mam). Akwarium będzie stało pomiędzy salonem a kuchnią na szafce i niestety nie zmieszczę do niej innego filtra zewnętrznego, a nawet gdybym zmieścił żona nie pozwoli robić dziur w blacie ani drzwiczkach kuchennych abym mógł przeciągnąć węże do akwarium a Hw-603 położę za akwarium i nie będzie go widać z salonu. Moje pytanie brzmi jaki filtr wewnętrzny polecacie (jako mechanik), wyczytałem że powinien być filtr wewnętrzny o przepływie 1500l/h. Polecacie coś konkretnego? Chyba że macie jakieś inne pomysły.

Opublikowano

Kompletna filtrację możesz mieć wewnątrz. Filtr kasetowy czy panelowy wystarczy. Przy zamawianiu akwarium poproś o wklejenie odpowiednich formatek z nieprzezroczystego szkła.

Opublikowano
38 minut temu, Tom74 napisał:

Poczytaj o filtrach HMF, opisała je @suricade. Kompleksowa filtracja za małe pieniądze. Co najważniejsze skuteczna i bezpieczna. 

W akwarium widocznym z 2 pomieszczeń może być problem z ukryciem jakiegokolwiek wewnętrznego dlatego warto pomyśleć o umiejscowieniu i aranżacji na etapie projektu. HMF typu reaktor jak najbardziej.