Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, anutemix napisał:

Ryby w okularach musiały by pływać😀

Ryby akurat szybko przyzwyczajają się do warunków, ale problemem może być wyjadanie przez nie glonów. Pytanie czy przyrost będzie większy niż ich apetyt. W kotniku miałem maluchy non mbuny, czyli teoretycznie mięsożercy, a wyskubały mi te piękne krasnorosty niemal do kamienia. Okazuje się, że maluchy są wszystkożerne i zjadają wszystko co nadaje się do zjedzenia. 

Opublikowano
3 godziny temu, anutemix napisał:

Dzięki egon a jak dawkujesz? 

Tak jak zaleca producent,czyli dwa naciśnięcia dozownika na 100l wody w akwarium. Oczywiście codziennie dawkowanie. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

To teraz ja muszę się pochwalić, że udało mi się wyhodować zaczątki zielonego glona :)

- zmniejszyłem podmianki wody do 15-20% co 2-3 tygodnie

- zmniejszyłem obsadę ryb z 22 na 13 (akwa 192l)

- zacząłem świecić 13h 3 świetlówkami T8 30W z odbłyśnikami (2x biała 865 + 1x Sylvania Aquastar) (wcześniej tylko jedna 12h na dobę) - pozostałość oświetlenia po roślinniaku.

- na 2 miesiące wcześniej wstawiłem absorber PO4 (Phosguard Sachema)

- zacząłem dawkować Azot oraz Mikro

Parametry wody: NO3 30, PO4 0,03.

Na początku zaczęły się rozwijać brązowe pędzelki (krasnorosty), potem weszły jaśniejsze brązowe glony (brunatnice). Wszystkie te glony jednak powoli ustępują zielonym plamkom i pędzelkom (wyczekiwane zielenice).

Foty glona:

DSC01414.thumb.JPG.523ca6df0723a409532abc47afdd1951.JPG

DSC01415.thumb.JPG.14aa829a7581c90a4dcbf8dcf4c881e3.JPG

DSC01416.thumb.JPG.2c8584adfbbf6e9b0a757f8a9dff624a.JPG

DSC01417.thumb.JPG.746ab94a3fa0b6d11763df9598904873.JPG

Edytowane przez prezesik25
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak dałem sobie siana z tymi zielonymi glonami... weszła sinica (taka brązowa) pomimo prawie zerowego poziomu PO4... z dna włazi już na kamienie i na ten fajny zielony glon. Wróciłem do punktu wyjścia - jedna świetlówka zamiast trzech i chyba nic innego jak chemia na sinice... A glony jak będą, to będą, a jak nie będzie, to też będzie dobrze.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nic nie zrobisz też to przerabiałem a brązowe glony też pysie wcinaja wiec tak jak piszesz co będzie to będzie. Miałem fosforu ponad 3 ppm a azotu ponad 25ppm i bylo fajnie zielono, dałem wkład do filtra redukujący fosfor i po paru dniach było już brązowo. W Malawi nie ma zielenic tylko brązowe. Nie wiem czemu nam tak zależy na zielenicach. 😀

Opublikowano
13 godzin temu, anutemix napisał:

W Malawi nie ma zielenic tylko brązowe. Nie wiem czemu nam tak zależy na zielenicach. 😀

To może wyjaśnisz to;

Tak to wyglądało po miesiącu od założenia. Woda z ogólnego akwarium, nowe kamienie i podłoże. Biologia zaszczepiona. Na początku były okrzemki. Jak widać zielenic też są możliwe. Wszystko zależy od ilości i rodzaju światła. W tym wypadku decydujący był pewnie kąt i ilość światła padającego na ściany akwarium.