Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

planuję akwarium i wybór jest między Tanganiką a Malawi. 20 lat temu miałam akwarium z pyszczakami mbuna, przy czym od zawsze podobały mi się ryby non Mbuna. Maksymalne akwarium, na które mogę sobie pozwolić to 150 x 50 x 60 (tu myślę o gotowcu Juwel Rio). I tu wielka prośba do Was, czy w takim akwarium jest szansa na poniższą obsadę?

1. Lethrinops marginatus 2/3+5

2. Sciaenochromis fryeri 1+3

3. Aulonocara baenschi 1 + 2/3

Edytowane przez zurawinska
Opublikowano (edytowane)

Mam dwa z trzech i uważam że spokojnie. Sciaenochromis choć zaliczany do drapieżników to ciapa. Ale mówię o prawdziwym frejku. Ice bergi i inne sztuczności potrafia okazywać agresję. Dodatkowo zdaża się że bzyka inne gatunki. 

Jest jedno ale. Czy twoje poczucie estetyki ogarnie brzydote samic.

Edytowane przez Paweł83
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Wizualnie dla mnie ten zestaw to petarda :) W konkurencji jest mięsożerna Tanga. ;) Plus samice Lethrino są całkiem ładne. Pytanie tylko, czy moje 450l udźwignie te gatunki.

Opublikowano

Zamiast jednego z grzebaczy (Lethrinops, Aulonocara) dałbym któregoś z niedużych Copadichromisów (toniowca). Ale to tylko moje zdanie☺️

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Literówka... brak "c"  baenschi:)

Racja, już poprawione. Dzięki za czujność! :)

13 minut temu, tom77 napisał:

Zamiast jednego z grzebaczy (Lethrinops, Aulonocara) dałbym któregoś z niedużych Copadichromisów (toniowca). Ale to tylko moje zdanie☺️

Dziękuję za podpowiedź. Szukałam czegoś żółtego do obsady. Choć tak naprawdę, były to głównie przymiarki do tego, czy 450l pomieści 3 ładne gatunki non mbuna. Akwarium zamawiam na dniach, jeśli coś atrakcyjnego wizualnie z non mbuny nie zadziała w moim max litrażu, to będzie 30cm krótszy zbiornik pod Tanganikę. :P  

Opublikowano
1 godzinę temu, zurawinska napisał:

Szukałam czegoś żółtego do obsady.

Ja bym dał (dwa z trzech "Twoich" gatunków):

Copadichromis  sp. "Virginalis gold" - 3+4

Sciaenochromis fryeri -  1+3

Aulonocara baenschi -  1+3

Goldy nie dają gwarancji wielosamcowości, ale naprawdę warto spróbować.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

A jakby coś jednak z Lethrinopsem? Podobają mi się jeszcze Protomelasy, ale te są już chyba za wielkie.

Przy okazji podpytam, co to za żółta ryba, która przemyka na tym filmiku:

Edit: chyba namierzyłam: Aulonocara stuartgranti Usisya :)

Edytowane przez zurawinska
Opublikowano

Zaproponowana przez Ciebie obsada spokojnie da radę w takim zbiorniku. Lethrinopsów sugeruję kupić powyżej 10szt, jak chcesz uzbierać układ wielosamcowy.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, widać że w tych 450l ma szansę się coś fajnego zmieścić. :) Teraz jeszcze jakoś muszę mężowi powiedzieć, że jednak nie będzie akwarium o długości 120cm tylko 150cm. Choć może... nie zauważy... 😎