Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Buduję swoją mała kasetkę do akwarium 80x35x45, mój projekt wygląda tak:

IMG_20190629_160115.thumb.jpg.c3d9e85e3085bfca2708bcde6bd97975.jpg

Błękitne linie pokazują kierunek przepływu wody jaki planuję. Po prawej stronie kilka centymetrów od dna wywiercę lub wytnę otwory, przez które będzie się do kaseciaka dostawała woda.

W pierwszej komorze umieszczę gąbki jako wkład mechaniczny, kupiłem AZOO 3in1 BIO-SPONGE. Ułoże je od dołu od największej gradacji do najmniejszej.

W drugiej komorze wkładam grzałkę.

W trzeciej od dołu gąbka trochę powyżej wysokości otworu wlotowego, ceramika (1l), gąbka i na to pompę. Zastanawiam się, czy od pompy poprowadzić rurkę ponad kaseciakiem do akwarium, czy wywiercić otwór i przez niego wyprowadzić rurkę na zewnątrz.

Nie zrobiłem dna kaseciaka ponieważ zamówiłem od razu na dno akwarium podkład pod kamienie o wymiarach wewnętrznych akwarium i do niej chcę przykleić kaseciaka. Myślę, że jeżeli od strony silikonu będzie malutka przerwa to nie powinno przeszkodzić w funkcjonowaniu akwarium?

Mam jeszcze malutki problem, mianowicie w akwarium mam przyklejony u góry kawałek szkła, który zapewne będzie mi przeszkadzał przy czyszczeniu kaseciaka, wygląda to tak:

IMG_20190629_154452.thumb.jpg.7cd0263c423f83aa8ddfed19533c87f1.jpg

Myślicie, że można to usunąć? I jeżeli tak to jak?

Będę wdzięczny za sugestie :)

Pozdrawiam

Jarek

Opublikowano
6 minut temu, morvudd napisał:

Myślicie, że można to usunąć? I jeżeli tak to jak? 

To jest wzmocnienie wzdłużne, ważny element konstrukcyjny akwarium, który zapewnia sztywność szyb przedniej i tylnej. Lepiej tego nie usuwać

• Dziękuję 1
Opublikowano

Odklej przegrody wewnętrzne w kaseciaku , nie sąpotrzebne. Zamiast tych 2 zrób jedną z jakiejś kratki, a z tych odklejonych zrób dno. Zyskasz kasetę którą będziesz mógł wysuwać z pod tego "kawałka szkła" czyli wzmocnienia. I bez problemu wyciagniesz gabkę do czyszczenia.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, suricade napisał:

Odklej przegrody wewnętrzne w kaseciaku , nie sąpotrzebne. Zamiast tych 2 zrób jedną z jakiejś kratki, a z tych odklejonych zrób dno. Zyskasz kasetę którą będziesz mógł wysuwać z pod tego "kawałka szkła" czyli wzmocnienia. I bez problemu wyciagniesz gabkę do czyszczenia.

Problem w tym, że kaseciak miał nie mieć pleców tylko miał być przyklejony do tła - nie będzie możliwości wysunięcia go.

Opublikowano
Teraz, morvudd napisał:

Problem w tym, że kaseciak miał nie mieć pleców tylko miał być przyklejony do tła

Rozumiem ,że w takim razie będzie miał plecy z PCV? Inaczej brak jego mobilności może generować problemy bo co zrobisz jak tło zacznie pod wpływem jego pracy i ciężaru odchodzić ? Albo zechcesz zmienić aranż a pozostaną problemy z cyrkulacją? Myślę ,że warto to przemyśleć.

• Lubię to 1
Opublikowano

W jaki sposób wtedy przymocować tło do pleców akwarium? Jeżeli jakimś klejem to czy nie będzie kiedyś ewentualnie problemu z usunięciem go, gdybym chciał zmienić tło?

Opublikowano
38 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

..i wycięta dziura zostanie w tle przykryta kaseciakiem? Tak to rozumiem.

Dobrze zrozumiałeś Andrzeju. Nie miałam w pracy możliwości ,żeby to dobrze opisać.

17 minut temu, morvudd napisał:

W jaki sposób wtedy przymocować tło do pleców akwarium? Jeżeli jakimś klejem to czy nie będzie kiedyś ewentualnie problemu z usunięciem go, gdybym chciał zmienić tło?

Jeżeli masz tło w odpowiednim wymiarze wystarczy, że je wsuniesz pomiędzy wzmocnienie i dno.

Opublikowano
3 minuty temu, suricade napisał:

Dobrze zrozumiałeś Andrzeju.

To jeszcze gorzej bo dodatkowo "dziura" komplikuje ustawienia kaseciaka. W ogóle  kaseciak bez tej tylnej ściany  ogranicza jego możliwości mobilne. Trzeba wtedy bardzo dobrze przymocować same tło do ściany bo zadaniem tegoż tła będzie min. trzymanie kaseciaka. Jak kaseciak zacznie "dzwonić" to już tylko izolowanie pompy. A tak to kaseciak pomaga trzymać tło. Ale może tkwię w błędzie:)